Navigacija
Viber X logo

Pozivi za pristup istraživačkim infrastrukturama JRC-a

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpštePozivi za prijavu projekata

Zajednički istraživački centar (JRC) objavio je osam poziva za otvoreni pristup istraživačkim infrastrukturama smještenim u holandskom gradu Peten, njemačkom gradu Karlsrueu i Ispri u Italiji.

Pozivi su namijenjeni eksternim korisnicima iz akademske zajednice i istraživačkih organizacija, industrije, malih i srednjih preduzeća i uopšteno iz privatnog i javnog sektora.

Inače, JRC je otvorio svoje tri laboratorije u Petenu za procjenu životne sredine i mehaničkih materijala (EMMA). Ove laboratorije fokusirane su na ispitivanje materijala na visokim temperaturama i u korozivnim sredinama uz korištenje testnih uzoraka od mikro do makro veličina. Većina istraživanja podržana je međunarodnim i evropskim projektima koji uključuju nacionalne nuklearne istraživačke laboratorije, akademsku zajednicu, kao i nuklearnu industriju. 

Tako Actinide UserLab (Actuslab) iz Petena uključuje najsavremenije instrumente za mjerenje i ispitivanje svojstava materijala u širokom opsegu temperature, pritiska i magnetnog polja. Studije sprovedene u JRC-u pomažu da se znanje o aktinidima dovede na nivo „materijala po dizajnuˮ. Podsticanje međunarodne saradnje i nuđenje pristupa svojim specijalizovanim objektima kroz programe EU ključ je za realizaciju i proširenje evropskog istraživačkog prostora u oblastima hemije i fizike aktinida.

Dalje, Evropska laboratorija za procjenu konstrukcija (ELSA) nudi najveći Hopkinson bar na svijetu (HopLab), koji se koristi za proučavanje materijala i konstruktivnih komponenti pod veoma brzim dinamičkim opterećenjima, kao što su ona usljed eksplozija i udara, gdje je neophodno poznavanje ponašanja materijala pri visokim stopama naprezanja.
U Petenu je i Laboratorija za nanobiotehnologiju JRC-a, a koja ima najsavremenije objekte za interdisciplinarne studije, sa posebnim fokusom na karakterizaciju nanomaterijala, nanomedicine, naprednih materijala i mikro(nano)plastike. Njihov institucionalni rad fokusiran je na razvoj naučno zasnovanog razumijevanja fizičko-hemijskih svojstava ovih materijala i njihove interakcije sa biološkim sistemima.

Sve dodatne informacije nalaze se ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12935/openlab1.jpg