Navigacija
Viber X logo

Sastanak sa ambasadorom Grčke: razgovarano o otvaranju Grčkog kutka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitrios Papandreu, 11. maja 2021. godine, razgovarali su o otvaranju Grčkog kutka. 

Tokom sastanka u prostorijama Rektorata, ambasador je uručio i donaciju: oko 500 knjiga na grčkom jeziku.
Rektor Gajanin je naglasio da će Grčki kutak najvjerovatnije biti smješten u okviru Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Po riječima rektora, u narednom periodu će biti preduzete sve aktivnosti kako bi Grčki kutak bio opremljen u što kraćem periodu.

„Razgovarali smo i o intenziviranju saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci i univerziteta u Grčkoj. Sa nekoliko univerziteta u Grčkoj već imamo odličnu saradnju, posebno sa Univerzitetom Makedonija i Aristotelovim univerzitetom u Solunu“, rekao je rektor Gajanin i zahvalio se ambasadoru na poklonjenim knjigama.

Ambasador Grčke u BiH izjavio je da bi u Banjoj Luci trebalo da bude otvoren Grčki kutak s ciljem unapređenja obrazovne i saradnje u oblasti kulture između Republike Srpske i Grčke.

„Svrha takvog grčkog kulturnog centra bila bi i da se omogući učenje grčkog jezika učenicima i studentima koji su zainteresovani za to. Takav kutak već postoji u Doboju, a uskoro će jedan biti otvoren i na Filozofskom fakultetu na Palama“, rekao je Papandreu i najavio da će u saradnji sa Univerzitetom i Filološkim fakultetom od 25. do 29. maja 2021. godine u Banjoj Luci biti organizovana Nedjelja grčke kulture. 

Dogovoreno je i da se na Univerzitetu sprovede anketa o zainteresovanosti studenata za izučavanje grčkog jezika.

Takođe, sastanku su prisustvovali i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11110/IMG_4922.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11110/IMG_4916.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11110/IMG-2864.jpg