Navigacija
Viber X logo

Predstavnici UNIBL na virtuelnoj radionici Evropskog oblaka otvorene nauke

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) su kroz učešće u projektu NI4OS-Europe, učestvovali na virtuelnoj radionici održanoj 8. jula 2020. godine, na kojoj se razgovaralo o budućim aspektima upravljanja i održivosti Evropskog oblaka otvorene nauke (EOSC - European Open Science Cloud). 

U svojim izlaganjima, predavači su predstavili viziju, misiju i ciljeve Upravnog odbora Evropskog oblaka otvorene nauke, kao i buduće planove i aktivnosti, te izgradnje nacionalnih inicijativa za otvoreni oblak nauke (National Open Science Cloud, NOSC) sa svim izazovima koji predstoje u tom procesu. 

Radionica je okupila NI4OS-Europe partnere i delegate Upravnog odbora Evropskog oblaka otvorene nauke iz jugoistočne Evrope sa ciljem pokretanja dijaloga i razmjene informacija o ulozi projekta NI4OS-Europe kroz uspostavljanje nacionalnih inicijativa za otvoreni oblak nauke u ciljnoj regiji. 

Prvi dio radionice se fokusirao na prezentacije koje su pružile uvid u trenutno i buduće upravljanje Evropskim oblakom otovorene nauke, te o ulozi nacionalnih inicijativa za otvorenu nauku. Drugi dio radionice je bio posvećen kratkim izjavama ključnih sudionika, predstavnika Upravnog odbora Evropskog oblaka otvorene nauke iz partnerskih zemalja NI4OS-Europe projekta. Na kraju radionice održana je diskusija tokom koje su učesnici radionice imali priliku razgovarati o aspektima saradnje u okviru Evropskog oblaka otvorene nauke. 

Važno je naglasiti i to da je Univerzitet u Banjoj Luci, prvi univerzitet iz Republike Srpske koji  je izrazio interes za pristupanje Asocijaciji Evropskog oblaka otvorene nauke, u junu 2020. godine.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10165/EOSC.png
  • /uploads/attachment/vest/10165/unnamed.png