Navigacija
Viber X logo

Predstavljeni rezultati istraživanja o uticaju politika oporezivanja duvana u Jugoistočnoj Evropi 

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode u zemljama Jugoistočne Evrope bi za rezultat imalo smanjenje potrošnje cigareta, povećanje javnih prihoda, kao i dodatnu korist za domaćinstva koja pripadaju niskoj dohodovnoj grupi. 

Ovo su zaključci regionalne studije koja je predstavljena na međunarodnoj konferenciji i regionalnom dijalogu u oblasti politika ,,Ekonomija oporezivanja duvanskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi”, održanoj u Skoplju 12. decembra 2019. godine. 

Cilj konferencije bila je diseminacija rezultata istraživanja i dokumenata javnih politika u oblasti oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu Jugoistočne Evrope kreatorima politika, predstavnicima međunarodnih organizacija, civilnog društva i istraživača.

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci doc.dr Dragan Gligorić, mr Anđela Pepić i Ljubiša Mićić, ma, učestvovali su na ovoj konferenciji koja je okupila oko 60 učesnika, te predstavili rezultate istraživanja o uticaju politika oporezivanja duvana na različite socio-ekonomske grupe u Bosni i Hercegovini. 

Istraživanje je realizovano u okviru projekta ,,Accelerating Progress on Effective Tobacco Tax Policies in Low and Middle-Income Countries” finansiranog od strane Univerziteta Ilions iz Čikaga, inače ključnog partnera Blumberg inicijative za smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9610/179_dan_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9610/IMG-1eb9357dafe5b191711349d51cd3f45c-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9610/IMG-0f904fc1c4496f477e7eb3df456d8352-V.jpg