Navigacija
Viber X logo

Posjeta Rudarskom univerzitetu u Sankt Peterburgu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci na čelu sa rektorom, prof. dr Radoslavom Gajaninom je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, posjetila je 21. novembra 2019. godine Rudarski univerzitet u Sankt Peterburgu.

Delegaciju je ispred Rudarskog univerziteta, koji je inače najstarija visokoškolska ustanova tehničkog obrazovanja u Ruskoj Federaciji, ugostio rektor, prof. dr Vladimir Stefanovič Litvinenko.

Rektor Litvinenko, očekuje da se u narednom periodu uspostavi bolja saradnja između dva univerziteta i da se potpiše konkretan sporazum o saradnji, koji bi između ostalog obuhvatao pojačanu razmjenu studenata i osoblja tehničkih usmjerenja.

Rektor Gajanin je izrazio spremnost za uspostavljanje višeg nivoa saradnje. Gajanin je iskazao nadu da će predstavnici Rudarskog univerziteta  uskoro posjetiti Univerzitet u Banjoj Luci. Rektor je naveo i da očekuje da sporazum o saradnji bude zaključen  upravo u Banjoj Luci, već sljedeće godine.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da će dati podršku uspostavljanju saradnje između dva univerziteta.  Dodik je najavio i da će lično prisustvovati potpisivanju sporazuma između dvije visokoškolske ustanove. 

Posjeta Rudarskom univerzitetu u Sankt Peterburgu je dogovorena u saradnji sa Predstavništvom RS u Ruskoj Federaciji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9519/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9519/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9519/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9519/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9519/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9519/7.jpg