Navigacija
Viber X logo

Učešće istraživači sa Medicinskog fakulteta u Evropskoj mreži bioadhezije

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Istraživači sa Studijskog programa stomatologija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci uključili su se u novoosnovanu Evropsku mrežu bioadhezije koju finansira Evropska unija- akcija COST (Action CA15216).

Doc. dr. Olivera Dolić i viši asistent Željka Kojić tako su postali dio  pojektnog tima koji okuplja istraživače iz različitih oblasti nauke iz Evrope i preostalog dijela svijeta, u zajedničkom naporu da se istraže bioadhezivi i pojave povezane sa fenomenom bioadhezije.

U naredne četiri godine projektni tim bi trebalo da razumije raznolikost bioadheziva,  da pronađe načine za njihovu sintetičku proizvodnju i provjeri njihovu kompatibilnost sa organskim i neorganskim materijama.

Cilj projekta je da se simulira adhezija u laboratorijskim uslovima, te da se provjeri njegovo djelovanje i uvedu navedeni principi bio-mimetičnih adheziva za razne namjene, kao što su neki medicinski prototipovi: prelomi kostiju, zarastanje rana, zubne proteze, tkivni inžinjering, zatim u proizvodnji hrane, kozmetike, papira, ambalaže, drvna industrija, itd.

Projekat, sa sjedištem u Beču, pruža umrežavanje istraživača i predstavlja najbolju priliku za stvaranje novih partnerstava istraživačima izvan osnovnih istraživanja kako bi preveli svoje rezultate i znanja u proizvode korisne u različitim oblastima.

Prvi veliki događaj u okviru ovog projekta će se održati u Prirodnjačkom muzeju u Beču (Austrija), 6. i 7. marta 2017, gde će naučnici, inženjeri i preduzetnici raspravljati o raznolikosti bioadhezivnih sistema i njihovim principima vezivanja.

Više o projektu na sljedećem linku: http://www.cost.eu/COST_Actions/ca/CA15216

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6135/____________1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6135/____________2.jpg