Navigacija
Viber X logo

Održan trening o setu alata za odgovorno istraživanje i inovacije na Univerzitetu u Banjoj Luci

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 21.12.2016. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci održan je trening o setu alata za odgovorno istraživanje i inovacije. Trening su zajednički organizovali Univerzitet u Banjoj Luci i Centar za promociju nauke (CPN) iz Beograda. Trening se relizovao kao dio projekta Set alata za odgovorno istraživanje i inovacije (eng. Responsible Research and Innovation Tools - RRI Tools,  http://www.rri-tools.eu/), finansiranog iz Sedmog okvirnog programa Evropske komisije koji implementira CPN.

Na treningu je učestvovalo 25 učesnika različitih profila: istraživači sa Univerziteta u Banjoj Luci, ali i drugih univerziteta iz Republike Srpske/BiH, predstavnici poslovnog sektora, predstavnici organizacija civilnog društva i studenti. Predstavnice Centra za promociju nauke, Katarina Anđelković i Đurđa Timotijević, učesnicima su predstavile osnovne pojmove i ideje koje karakterišu odgovorno istraživanje i inovacije, te platformu RRI Tools koja je napravljena u okviru istoimenog projekta. Dodatnu vrijednost treningu dala je doc.dr Suzana Gotovac Atlagić sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjoj Luci koja je predstavila prakse odgovornog istraživanja i inovacija u Republici Srpskoj na primjeru sopstvenog i istraživanja njenih kolega s Odsjeka za hemiju na PMF i studenata u oblasti nanomaterijala i dala podstrek i drugim kolegama da se aktivnije angažuju na istraživanjima i prijavi na međunarodne i evropske fondove. Drugi dio treninga bio je posvećen praktičnoj radionici prepoznavanja elemenata odgovornog istraživanja i inovacija kroz različite primjere, te pronalaženju primjera iz naše okoline. Trening je završen predstavljanjem iskustava u oblasti pisanja i realizacije projekata finansiranih kroz evropske fondove.

Osnovnih 6 principa odgovornog istraživanja i inovacija su etika istraživanja, otvoreni pristup i otvorena nauka, rodna ravnopravnost, uključenost javnosti, naučno obrazovanje i odgovorno upravljanje. Koncept odgovornog istraživanja i inovacija je krovna platforma za sve fondove Evropske unije, a naročito za Horizont 2020. Sam projekat RRI Tools finansiran je u okviru prethodnog, Sedmog okvirnog programa Evropske komisije za istraživanje i inovacije. Centar za promociju nauke je jedan od 26 partnera i ujedno koordinator za Jugoistočnu Evropu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6048/IMG_5383.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6048/IMG_5382.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6048/IMG_5374.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6048/IMG_5387.JPG