Navigacija
Viber X logo

Prirodno-matematički fakultet UNBL proglašen za najbolju naučnoistraživačku instituciju u RS u 2016.

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci proglašen je za najbolju naučnoistraživačku instituciju u Republici Srpskoj u 2016. godini.

Ovo prestižno priznanje našem Prirodno-matematičkom fakultetu uručeno je na završnoj ceremoniji  šestog po redu Festivala nauke održanog  22. novembra  u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Istovremeno, Festival je bio prilika da studenti, saradnici i nastavnici sa pet studijskih programa PMF-a: Hemije, Fizike, Biologije,  Ekologije i zaštite životne sredine, te Matematike i informatike, kroz predstavljanje zanimljivih eksperimenata i eksponata, dočaraju brojnim posjetiocima dio onoga čime se bave.

Studijski program Fizika se predstavio eksperimentima iz klasične fizike, a imajući u vidu da je ovogodišnji festival posvećen obilježavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle,  veliki broj eksperimenata bio je direktno povezan sa izumima Nikole Tesle poput Teslinog transformator, Teslinog  generator i Tesline kugle.

Studentski program  Hemija je ove godine imao dvije prezentacije. U okviru prezentacije Vatra predstavljeni su atraktivni hemijski eksperimenti, kako što su  gorenje  nitroceluloze, vatromet i barut. Projekat Hemijska kuhinjica bio je namijenjen  najmlađoj publici i specifičan je po tome što su za izvođenje eksperimenata isključivo korištene hemikalije koje se mogu naći u svakoj kuhinji.

Studentski programi  Biologija, te Ekologija i zaštita životne sredine su se ove godine bavili temom očuvanje biodiverziteta u okviru koje su prikazani isključivo živi eksponati račića, riba, vodozemaca, gmizavaca i sisara. Publici je posebno bila zanimljiva riba Telestes metohiensis ( gatačka gaovica), naša endemična vrsta podzemnih voda. 

Studijski program Matematika i informatika je prezentovao razne matematičke mozgalice poput Hanojskih kula, problema 36 oficira, tangrama, Rubikove kocke, ikosaedra i cikloide.

Osim nagrade našem Prirodno-matematičkom fakultetu kao najboljoj  naučnoistraživačkoj instituciji, na Svečanoj akademiji u Domu omladine kojom je završen Festival, Ministarstvo nauke i tehnologije je uručilo nagrade i najboljim mladim istraživačima  i najboljim naučnim publikacijama.

Za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija proglašen je student matematike i informatike na američkom Univerzitetu Jejl Dejan Gvozdenac, drugog ciklusa studija student Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva Vanja Danilović, a za najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija student doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Matea Zlatković.

Nagradu za najbolji naučni časopis dobio je časopis "Biomedicinska istraživanja" Medicinskog fakulteta u Foči, dok je za najbolju naučnu knjigu izabrana knjiga "Prinos strnih žita: Sinteza, akumulacija i distribucija organske materije", autora akademika Nove Pržulja.

Među izlagačima na ovogodišnjem festivalu, pored fakulteta sa dva javna Univerziteta i srednjih škola u Republici Srpskoj, bili su i  Muzej Nikole Tesle iz Beograda sa izložbom pod nazivom  "Nikola Tesla – mašinski inženjer" sa modelima Teslinih izuma iz ove oblasti, Centar za promociju nauke i stvaralaštva iz Banje Luke, Savez slijepih RS sa specifičnim predstavljanjem/izložbom „Boje mraka" i drugi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5956/PRVA__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5956/Fn12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5956/unnamed_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5956/unrrrrnamed-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5956/Fn14.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5956/unrnamed.jpg