Navigacija
Viber X logo

Na Filozofskom fakultetu naučni simpozijum o savremenim migracijama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Cilj naučnog simpozijuma ,,Savremene migracije: prilike i izazoviˮ, održanog 1. marta 2024. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, bio je da kroz multidisciplinarni pristup osvijetli različite aspekte i dimenzije migracionih procesa.

Program simpozijuma bio je podijeljen na više sesija, tokom kojih su izlaganja imali brojni predavači, uključujući profesore Univerziteta u Banjoj Luci sa  Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Konfucijevog instituta, kao i predstavnike Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Banje Luke.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Filozofskog fakulteta, među izdvojenim radovima nalazili su se oni koji su se bavili migracijama u složenim višenacionalnim državama, trendovima mješovitih migracija na području Zapadnog Balkana, kao i analizama promjena u obrascima kineskih ekonomskih migracija prema Bosni i Hercegovini. Osim toga, poseban akcenat stavljen je na političke, socijalne i psihološke aspekte migracija, pritom obuhvatajući i specifične teme poput socijalne zaštite djece bez pratnje među migrantima i izbjeglicama.

Simpozijum je pokazao da je migraciona tematika višeslojna i da zahtijeva saradnju različitih disciplina, a predstavljeni radovi i diskusije doprinijeli su dubljem razumijevanju ovog kompleksnog fenomena, naglašavajući važnost naučnog pristupa u rješavanju izazova koje migracije nose sa sobom.

Organizator događaja bio je Filozofski fakultet u saradnji sa Fakultetom političkih nauka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_6.jpg