Navigacija
Viber X logo

Dvodnevna konferencija: Porodična medicina temelj zdravstvenog sistema

Opšte

Kvalitetna sekundarna i tercijalna zdravstvena zaštita nije moguća bez kvalitetne porodične medicine — poručeno je 21. marta 2024. godine na otvaranju dvodnevne konferencije „Jačanje kapaciteta katedri porodične medicine na medicinskim fakultetima s ciljem unapređenja primarne zdravstvene zaštite“.

S obzirom na značaj ove grane medicine, podršku događaju su pružile i Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, a biće potpisana i „Banjalučka deklaracija“ kojom će biti formalizovana i intenzivirana saradnja svih fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić rekao je da je Konferencija organizovana s ciljem da se skrene pažnja i ukaže na izazove u ovoj oblasti porodične medicine, te napomenuo da ne postoji kvalitetna sekundarna ili tercijarna zdravstvena zaštita bez kvalitetne porodične medicine.

„Pokušavamo dati svoj maksimum i učiniti porodičnu medicinu što zanimljivijom, te imamo malo bolju situaciju nego što je u drugim zemljama kada je riječ o zainteresovanosti studenata koji završavaju Medicinski fakultet da upišu porodičnu medicinu kao specijalizaciju", naveo je Škrbić i istakao da je događaj okupio  više od 40 učesnika iz regiona, te da u njegovom radu učestvuju dekani i drugi članovi medicinskih fakulteta cijelog regiona, od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

„Razgovaraćemo o dostignućima u oblasti porodične medicine, ali i načinima kako da studente zainteresujemo za ovu granu medicine. Za Republiku Srpsku potrebno je oko 700 timova porodične medicine, a u ovom trenutku nedostaje oko 150 ljekara porodične medicine, te je potrebno uložiti napore da se studenti i dodatno zainteresuju za ovo polje medicine", rekao je Škrbić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani prof. dr Igor Švab rekao je da u Sloveniji ima oko 1.000 timova ljekara porodične medicine, te da postoji potreba i za dodatnim ljekarima, ali i interes za ovu oblast.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči  prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da je konferencija odlična prilika da se razgovara o izazovima u oblasti porodične medicine, te izrazio zadovoljstvo i što će biti potpisana „Banjalučka deklaracija".

„Deklaraciju će potpisati dekani medicinskih fakulteta u regionu, a podrazumijevaće saradnju, te trasiranje zajedničkog puta za dalji razvoj porodične medicine, te razmjenu iskustva, kadra i druge aktivnosti", rekao je Bokonjić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir istakao je da je porodična medicina temelj zdravstvenog sistema svake države i stub razvoja zdravstva, jer bez kvalitetnog temelja nema dobre sekundarne, ni tercijarne zdravstvene zaštite.

„Republika Srpska i naši medicinski fakulteti su na vrijeme prepoznali taj značaj i preduzeli korake na razvoju katedre i predmeta za ovu oblast, tako da smo postali lideri u ovoj oblasti u regionu", rekao je ministar.

Resorni ministar naglašava da je Konferencija „Jačanje kapaciteta katedri porodične medicine na medicinskim fakultetima s ciljem unapređenja primarne zdravstvene zaštite" prilika za pružanje podrške zemljama u regionu koje nemaju razvijenu porodičnu medicinu kao primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Zadovoljan sam aktivnostima na medicinskim fakultetima na naša dva javna univerziteta koji su pokazali agilnost, ali i probojnost na međunarodnom akademskom forumu", naglasio je Budimir, prenijele su agencije.

Otvaranju konferencije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci ispred Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovao je prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Izvor fotografija: Srna

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14149/konferencija_porodicna_medicina_medicinski_fakultetiSrn2024-3-21_1153363_0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14149/konferencija_porodicna_medicina_medicinski_fakultetiSrn2024-3-21_1153363_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14149/konferencija_porodicna_medicina_medicinski_fakultetiSrn2024-3-21_1153363_2.jpg