Navigacija
Viber X logo

Viši asistent Igor Popović sudija na međunarodnom takmičenju u Parizu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Viši asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Igor Popović, ma bio je sudija na međunarodnom takmičenju studenata u simulaciji suđenja „European Rounds of the Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2024ˮ.

Riječ je o regionalnoj rundi takmičenja za Evropu koja se od 31. januara do 2. februara 2024. održavala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Parizu, na kojoj se takmičilo 12 evropskih univerziteta. Pobjednici su studenti sa Univerziteta u Kembridžu, koji su u finalu pobijedili Univerzitet u Beču.

Pored evropske runde, i na drugim kontinentima se održavaju regionalne runde. Najbolje ekipe iz kvalifikacionog dijela takmičenja će odmjeriti snage na završnom turniru koji će se održati u Oksfordu u aprilu ove godine. Organizator takmičenja je Institut za ljudska prava Bonavero sa Univerziteta Oksford.

Ovo je inače međunarodno takmičenje u kojem studenti stiču znanja iz oblasti slobode izražavanja i medijskog prava. Riječ je o simulaciji suđenja na osnovu hipotetičkog slučaja. Ovogodišnji slučaj se tiče pitanja slobode govora na društvenim mrežama i upotrebe vještačke inteligencije. Samo takmičenje se sastoji iz dvije faze i to pisanje podnesaka i usmenih izlaganja. Svaka ekipa se sastoji od tima zastupnika aplikanta (osobe koja tvrdi da joj je povrijeđena sloboda govora) i tima zastupnika respondenta (tužene države).

Popović je sudija treći put na ovom takmičenju čiji je organizator Institut za ljudska prava Bonavero sa Univerziteta Oksford. Među sudijama su u bili profesori, advokati i pravnici širom svijeta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13999/igor_popovic_unibl_naslovna_foto.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13999/igor_popovic_unibl4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13999/igor_popovic_unibl1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13999/igor_popovic_unibl2.jpg