Navigacija
Viber X logo

Predstavljen kineski solarni kalendar

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Izložba „Čaj, ljubav i svijet”, na kojoj je predstavljen kineski solarni kalendar, otvorena je 1. februara 2024. godine u holu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Ovu izložbu, organizovanu od strane Konfucijevog instituta u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika, publika će moći pogledati do 10. februara. Inače, ovo je i prvi u nizu događaja koji Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizuje povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Prof. dr Ljubiša Preradović, idejni tvorac izložbe, istakao je u svom obraćanju na otvaranju da je  Međunarodno udruženje radnika pokrenulo projekat „Čaj, ljubav i svijet” 2019. godine zajedno sa Udruženjem za esperanto u Tjenđinu, Univerzitetom nauke i tehnologije u Tjenđinu i Kulturnom bazom čaja u Hangdžou u okviru Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo Džeđiang, te da je ove godine u sklopu istog organizovana izložba posvećena kineskom solarnom kalendaru.

Direktori Konfucijevog instituta doc. dr Ljiljana Stević i prof. dr Luo Sjaoru izrazili su zadovoljstvo što zajedno sa prorektorima, dekanima, profesorima, studentima i ostalim kolegama i gostima na ovaj način proslavljaju početak najvažnijeg kineskog praznika te su poručili da će nastaviti sa organizovanjem ovakvih i sličnih kulturoloških događaja na kojima će šira javnost moći da se bolje upozna sa kineskom kulturom i običajima.

Otvaranju izložbe na kojoj je prikazan i tradicionalni način pripremanja čaja, prisustvovali su i prorektori UNIBL prof. dr Dalibor Kesić i prof. dr Kristina Pantelić Babić.

O kineskom solarnom kalendaru

Stari Kinezi su podijelili godišnje kretanje Sunca na 24 perioda, a odnose se na 24 događaja koji označavaju promjene godišnjih doba. Ovaj, jedinstveni, kineski kalendar prati i opisuje vremenske promjene, kulturne manifestacije i praznike, običaje, daje savjete o ishrani, kao i o vježbanju u tom periodu.

Svaki segment (period) je nazvan određenim „solarnim terminom”. Dvadeset četiri solarna termina potiču iz predjela Žute rijeke, koji predstavlja istorijski centar najvećih političkih, ekonomskih, kulturnih i poljoprivrednih aktivnosti.

Solarni termini se nerijetko pominju i u dječijim pjesmama, baladama i poslovicama.

Ovaj kalendar je registrovan 30. novembra 2016. godine u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. 

Foto: D. Desnica

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13995/konf.institut__foto_dejan_desnica8.JPG