Navigacija
Viber X logo

Obilježeno 49 godina Ekonomskog i Pravnog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanim akademijama i promocijama diplomiranih studenata prvog i drugog ciklusa studija, 6. februara 2024. godine, obilježeno je 49 godina uspješnog postojanja i razvoja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je izuzetno zadovoljan radom Ekonomskog i Pravnog fakulteta u svim aspektima.

On je naglasio da Pravni fakultet unapređuje nastavni proces i u smislu praktičnog rada, najavivši da će uslovi za studiranje biti još bolji, budući da mu je dodijeljen prostor koji je ranije koristio Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, a koji je zajedno sa Šumarskim fakultetom dobio svoje prostorije u Univerzitetskom gradu.

,,Ovaj fakultet uspješno organizuje međunarodne konferencije i ima našu i podršku resornog ministarstva. I dalje ćemo unapređivati rad Pravnog fakulteta koji će imati maksimalnu podršku rukovodstva Univerziteta", istakao je Gajanin.

Kada je riječ o Ekonomskom fakultetu, rektor Gajanin je izrazio zadovoljstvo što se ovaj fakultet u posljednje vrijeme sve više pojavljuje kao ozbiljan partner u međunarodnim projektima.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da Pravni fakultet konstantno puni ovdašnji pravni sistem kvalitetnim i stručnim kadrom.

On je rekao da očekuje da će ovaj fakultet i u narednom periodu nastaviti da podiže kvalitet, jer ima ozbiljnu aktivnost i na planu naučno-istraživačke djelatnosti.

S druge strane, ministar kaže da Ekonomski fakultet pokazuje dinamičnost u prilagođavanju svim naučnim oblastima ekonomije, te da studenti nakon studija pokazuju potpunu spremnost u stručnom znanju da pomognu privredi, ali i da ostvare ozbiljne karijere.

,,Ekonomski fakultet će i ubuduće davati najbolje stručnjake iz ekonomije, što je posebno važno u menadžerskoj revoluciji koju su donijeli privatni fakulteti — da ovaj fakultet zadrži određen nivo kompetencija koje se cijene i u realnom sektoru", rekao je ministar.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Milenko Krajišnik rekao je da je ponosan što su u proteklih 49 godina rada ovog fakulteta stvoreni odlični uslovi za studiranje i naučnoistraživački rad.

,,Danas smo promovisali 69 diplomaca prvog ciklusa studija, te 13 mastera odnosno magistara ekonomije", naveo je Krajišnik i naglasio da  tradicionalno nagrađuju svoje najbolje studente.

Kako kaže dekan, Ekonomski fakultet ulaže napore da zadrži najbolje studente, te da je princip u izboru mladog kadra, prije svega, izvrsnost.

,,Nastojimo da najbolje studente uključimo u nastavu, da im damo priliku da se usavršavaju bilo gdje u svijetu, ali i motiv da se vrate i karijeru grade ovdje", rekao je Krajišnik.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić kaže da ovaj fakultet stvara kadar koji ima zapaženu ulogu u razvoju Republike Srpske.

,,Školujemo kadar koji vodi državu i pravosudne institucije. Ponosni smo na tu ulogu koju imamo u razvoju Republike Srpske", istakao je Mirjanić, te naglasio da je na 49. godišnjicu promovisao 68 diplomiranih studenata prvog i četiri diplomca drugog ciklusa studija.

On je rekao da je broj diplomiranih pravnika koji godišnje završe ovaj fakultet jednak broju slobodnih radnih mjesta koja se nude po pitanju ove struke.

,,Uspostavili smo ravnotežu sa tržištem rada, iako postoji strah da će se u skorije vrijeme pojaviti manjak pravnika", rekao je Mirjanić.

On je ponosan što je ovaj fakultet uz podršku resornog ministarstva i rukovodstva Univerziteta proširio svoje prostorne i druge kapacitete po pitanju održavanja nastave, napomenuvši da su naučni časopisi koje izdaju, pa i bitni događaji koje organizuju, međunarodno valorizovani.

Student generacije Pravnog fakulteta je Marko Solomun, koji navodi da fakultet na kojem je diplomirao nudi  kvalitetno obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada.

,,Moderno obrazovanje ne podrazumijeva samo sticanje diplome već i dodatna znanja i vještine koje omogućava ovaj fakultet", rekao je Solomun.
„Planovi su mi da nastavim školovanje i usavršavanje na svom fakultetu, jer imamo vrhunske stručnjake među profesorima, koji su uvijek spremni da sarađuju sa studentima", istakla je to student generacije Ekonomskog fakulteta Tamara Bećarević.

Svečanostima su prisustvovali i prorektori Univerziteta prof. dr Milica Balaban, prof. dr Kristina Pantelić Babić, prof. dr Aleksandar Ostojić, prof. dr Dalibor Kesić, te finansijski direktor Univerziteta Duško Lazić, kao i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. Svečanom obilježavanju godišnjice Pravnog fakulteta prisustvovao je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, ministar pravde Miloš Bukejlović, savjetnik predsjednika Republike Marko Romić, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Miloš Vujić, glavni republički pravobranilac doc. dr Milimir Govedarica, sudije Ustavnog suda Srpske, dok je svečanosti na Ekonomskom fakultetu prisustvovala i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, te potpredsjednica Narodne skupštine Anja Ljubojević, gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš i drugi.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__88_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__7_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__8_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__9_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__11_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__12_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__13_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__14_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__15_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/EKONOSMKI_FAKULTET_DEJAN_DESNICA__17_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__9_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__14_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__15_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__16_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__19_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__25_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__40_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__61_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__66_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__76_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__77_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14004/PRAVNI_FAKULTET_FOTO_DEJAN_DESNICA__9_.JPG