Navigacija
Viber X logo

Predavanja Gorana Đurđevića i Zvonimira Stopića

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci u narednim danima organizuje dva predavanja.

Prvo predavanje, koje će u onlajn formatu održati arheolog i istoričar Goran Đurđević „Marko Polo i Put svile“, zakazano je za 17. januar 2024. godine, u 10 časova. Zainteresovani učesnici se mogu prijaviti na adresu konfucijev.institut@unibl.org do 16. januara, do 12 časova, nakon čega će dobiti pristupni link.

Dalje, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci, Konfucijev institut organizuje i predavanje profesora istorije i filozofije Zvonimira Stopića pod nazivom „Kina i neolit“, 18. januara 2024. godine u 13 časova, u čitaonici Filozofskog fakulteta, a ulaz je slobodan.

Goran Đurđević je docent na Univerzitetu za strane studije u Pekingu, usavršavao se u Pekingu i Los Anđelesu u oblastima arheologije, istorije i komparativne mitologije. U svom predavanju govoriće o uspostavljanju i spoznajama o Putu svile i ulozi Marka Pola u poznavanju Azije, ali i različitim analizama i percepcijama Puta svile i Marka Pola na Mediteranu, Balkanu i u Kini. Koautor je knjige „Svila, zmajevi i papir – kineska civilizacija, kultura, arheologija i povijest“, koju je napisao sa Zvonimirom Stopićem.

Zvonimir Stopić je vanredni profesor na Capital Normal University u Pekingu, gdje predaje predmete vezane za međunarodne odnose srednje i jugoistočne Evrope. Na ovom predavanju učesnici će imati priliku da više saznaju o mlađem kamenom dobu i razvoju arheologije u Kini, o pristupima koji se danas koriste za dobijanje uvida u ovo razdoblje, te o čovjekovim navikama, vještinama, migracijama, odnosu sa prirodom i svim ostalim specifičnostima vezanim za ovu dalekoistočnu zemlju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13939/KI_UNIBL_LOGO.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13939/predavanje2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13939/predavanje1.jpg