Navigacija
Viber X logo

Sastanak sa delegacijom Đangsu univerziteta

Opšte

Glavni cilj sastanka delegacija Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Đangsu univerziteta iz Kine, održanog 16. oktobra, jeste realizacija  trilateralnog memorandumima o razumijevanju i saradnji, čiji su potpisnici Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet Đangsu i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, o izgradnji Demonstracionog centra za poljoprivrednu mehanizaciju Kine na Eksperimentalno-edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Laktašima.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL prof. dr Zlatan Kovačević rekao je da je formirana radna grupa sačinjena od predstavnika Poljoprivrednog fakulteta i Đangsu Univerziteta, koja će raditi na realizaciji saradnje u vezi pojedinih tačaka pomenutog sporazuma.

„Ona će se bazirati prvenstveno na izgradnji Demonstracionog centra za poljoprivrednu mehanizaciju Kine, što će biti urađeno na Eksperimentalno-edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcuˮ, rekao je Kovačević, dodajući da bi kineski univerzitet trebalo da doprinese digitalizaciji i automatizaciji navedenog centra.

Kako je naveo, tokom ovog sastanka održanog na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci  razgovarano je i o  zajedničkom savjetovanju i realizaciji simpozijuma.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr  Aleksandar Ostojić rekao je da sa Đangsu univerzitetom sarađuju od 2019. godine. Kako je naveo, trilateralni sporazum o osnivanju Demonstracionog centra potpisan je 2022. godine.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać rekao je da ova posjeta delegacije iz Kine pokazuje prijateljstvo Kine prema Republici Srpskoj.

Svakako, kada je riječ o Đangsu univerzitetu, treba naglasiti i to da je osnovan 1902. godine i da se nalazi u gradu Đendziangu, a ima 2700 nastavnika, saradnika i istraživača, preko 35.000 studenata na oko 200 studijskih programa. Univerzitet ima podršku Ministarstva obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnih područja, te vlade provincije Đangsu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-1.JPG