Navigacija
Viber X logo

Prorektorka Balaban učestvovala na Rektorskom forumu u Rijeci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban učestvovala je u radu 7. Rektorskog foruma Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana održanog na Univerzitetu u Rijeci 4. i 5. septembra 2023. godine.

Rektorski forum okuplja univerzitete iz regije, a posvećen je unapređenju međusobne saradnje i jačanju uticaja akademskih institucija u ovom dijelu Evrope.

Ovogodišnji forum je okupio više od 70 učesnika, uključujući rektore, prorektore i druge predstavnike ukupno 29 regionalnih univerziteta koji su tokom dva radna dana istakli važnost promocije evropskih politika u nauci i visokom obrazovanju, razmjene dobrih praksi i jačanje saradnje na zajedničkim projektima. Teme od posebnog interesa su obuhvatile potrebu za unapređenjem centara izvrsnosti za razvoj tehnologije, istraživanje i inovacije u regiji, izgradnju kapaciteta osoblja za upravljanje razvojnim programima nauke, uvođenje evropske studentske kartice i mobilnost studenata, istraživača i osoblja unutar regionalne mreže i između različitih privrednih sektora u zemljama regiona.

U okviru Foruma, kroz zaključke tri radne grupe, detektovani su trenutno glavni izazovi u visokom obrazovanju i istraživanju u regiji i upozoreno je na sve izraženiji inovacijski jaz između vodećih i manje razvijenih zemalja Evropske unije, a posebno u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, prema Evropskoj skali uspjeha u inovacijama za 2023. godinu. Na završnom sastanku usvojena je Deklaracija kojom se Forum profiliše kao platforma koja razvija koncepte, koordinira mjere i zajedničkim snagama zagovara evropsku integraciju i regionalnu saradnju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13592/1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13592/image_6483441__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13592/image_6483441__3_.JPG