Navigacija
Viber X logo

Potpisan ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ministar za naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske doc. dr Željko Budimir potpisali su 13. septembra 2023. godine ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci, a za njegovog direktora imenovan je Nikola Dragović.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra. Cjelokupnu aktivnost osnivača prvog NTP podržao je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), obezbijedivši sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i jačanje kapaciteta budućeg menadžmenta parka.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13600/IMG_8075.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13600/IMG_8080.JPG