Navigacija
Viber X logo

Uspješna naučna godina za prof. Borislava Malinovića

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Dr Borislav Malinović, vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, objavom sedam naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima sa značajnim impakt faktorom uspješno je okončano prethodnu istraživačku godinu.

On je autor preglednog rada „Elektrohemijski tretman otpadnih voda za uklanjanje zagađujućih materija iz proizvodnje i odlaganja plastikeˮ i koautor preglednog rada „Inovativne tehnologije za uklanjanje alkilfenola iz otpadnih vodaˮ, objavljenih prethodne godine u časopisu „Environmental Chemistry Lettersˮ sa impakt faktorom 13.615.

U navedenim radovima predstavljeni su rezultati zajedničkog rada istraživačkih timova sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Fakulteta za hemiju i hemijsku tehnologiju Univerziteta u Ljubljani kroz bilateralni naučnoistraživački projekat između BiH i Slovenije. Predmet višegodišnje saradnje timova su novi inovativni tretmani otpadnih voda – napredni oksidacioni procesi kojima se profesor Malinović bavi više od deset godina.

Zajednički tim je u prethodnoj godini objavio i naučni rad „Kombinovana analitička studija hemijskih transformacija i detoksifikacije modelnih fenolnih zagađujućih materija tokom različitih naprednih oksidacionih procesaˮ u časopisu „Moleculesˮ sa impakt faktorom 4.927, te naučni rad „Elektrooksidacija fenola na anodama od borom dopovanog dijamanta i miješanim metalnim oksidom: evaluacija procesa, nusproizvodi transformacije i ekotoksičnostˮ u časopisu „Journal of The Electrochemical Societyˮ sa impakt faktorom 4.386.

Istraživački tim sa Tehnološkog fakulteta samostalno je objavio i radove „Razvoj i karakterizacija elektrohemijskog senzora na bazi ugljenika modifikovanog nanočesticama TiO2ˮ, „Ispitivanje korozije bakarne trake u hidrokrekovanom baznom ulju u prisustvu različitih inhibitoraˮ u časopisu „Chemical Industryˮ sa impakt faktorom 0.774 i rad „Emisije iz komunalnih vozila za transport čvrstog otpada: studija slučaja regija Banja Lukaˮ u časopisu „Ecological Chemistry and Engineering Sˮ sa impakt faktorom 1.663.

U svim radovima navedena je afilijacija Univerzitet u Banjoj Luci, čime je dat doprinos povećanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti našeg univerziteta.

Inače, prof. dr Borislav Malinović dekan je Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Na istom fakultetu je završio osnovne i magistarske studije, te odbranio doktorsku disertaciju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13067/prof.dr_Borislav_Malinovic.JPG