Navigacija
Viber X logo

ETF obilježio 60 godina rada i razvoja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom 25. 11. 2022. godine obilježeno je 60 godina rada i razvoja Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će republička vlast u narednom periodu akcenat staviti na fakultete koji školuju kadar koji će imati zaposlenje i dobro plaćena radna mjesta po završetku studija.

On je rekao da će Elektrotehnički fakultet, koji ima dobru saradnju sa privredom, u narednom periodu imati veću podršku Vlade Republike Srpske i institucija, u smislu unapređenja uslova za rad, a radi dobijanja što više mladog i kvalitetnog kadra.

,,Takav kadar i zanimanja su danas deficitarni širom Evrope, pa i u okruženjuˮ, rekao je Višković i dodao da se mora pronaći način da se zadrže najbolji studenti, koji će istovremeno doprinositi razvoju Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci i Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da u narednom periodu, uz podršku republičkih vlasti, treba stvoriti još bolje uslove za studiranje na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu, čiji su studenti po završetku školovanja kompetentni i konkurentni na tržištu rada Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta.

Gajanin je istakao da Elektrotehnički fakultet ima dugu tradiciju i kvalitetan nastavni kadar, te da se njegovi studenti zapošljavaju u prestižnim IT kompanijama Republike Srpske i svijeta.

,,Želimo da najbolje studente nakon okončanja školovanja zadržimo na Elektrotehničkom fakultetu i u akademskoj zajednici Univerzitetaˮ, rekao je rektor Gajanin i poručio da je dugoročni plan da se Elektrotehnički fakultet uspješno razvija i bude smješten u zaštićenom području Univerzitetski grad.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Đurić naglasio je da ova visokoškolska ustanova danas uspješno radi i školuje kadar potreban za industriju.

„Bez obzira na brojne probleme s kojima se susrećemo, pokušavamo da odgovorimo zahtjevima privredeˮ, naveo je dekan Đurić.

Tokom svečanosti, uručene su i povelje i plakete zaslužnim pojedincima i institucijama koje su nesebično podržale razvoj Elektrotehničkog fakulteta UNIBL. Među nagrađenim je i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, kome je uručena povelja.  Obilježavanju šeste decenije ETF-a prisustvovao je i aktuelni ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, ali i drugi istaknuti gosti.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci razvio se iz Elektrotehničkog odsjeka Tehničkog fakulteta u Banjoj Luci. Kao datum osnivanja Elektrotehničkog fakulteta uzima se 24. novembar 1962. godine, dan kada je Narodni odbor sreza Banja Luka donio Odluku o osnivanju Tehničkog fakulteta sa Odsjekom za elektrotehniku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-12.jpg