Navigacija
Viber X logo

Predstavnici UNIBL učestvovali na sastanku u Podgorici

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), prof. dr Dragan Gligorić, mr Anđela Pepić i Ljubiša Mićić, ma, učestvovali su 11. i 12. maja 2022. godine na regionalnom sastanku „Značaj poreske politike za smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropiˮ.

Riječ je o događaju u organizaciji Instituta za socio-ekonomske analize iz Podgorice, a koji je u glavnom gradu Crne Gore okupio istraživače, predstavnike vladinih institucija i agencija, te civilnog društva iz regiona Jugoistočne Evrope, kao i partnere iz Sjedinjenih Američkih Država. Rezultate svojih istraživanja predstavili su istraživači partnerskih organizacija uključenih u projekat ,,Accelerating Progress on Effective Tobacco Tax Policies in Low and Middle-Income Countries”, finansiran od strane Univerziteta Ilinois iz Čikaga, inače ključnog partnera Blumberg inicijative za smanjenje upotrebe duvanskih proizvoda. Predstavnici Instituta za socio-ekonomske analize iz Crne Gore, DSA iz Albanije, Univerziteta u Banjoj Luci, Neprofitne organizacije Demokratije plus sa Kosova*, Analitike iz Sjeverne Makedonije i Instituta ekonomskih nauka iz Srbije predstavili su rezultate najaktuelnijih tema kojima su se bavili u ovoj oblasti. Riječ je temama koje se odnose na distributivni uticaj oporezivanja duvana, ekonomske troškove pušenja, pušenje među mladima, priuštivost cigareta, te na subvencije uzgoja duvana.

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Dragan Gligorić, mr Anđela Pepić i Ljubiša Mićić, ma, predstavili su rezultate istraživanja o ekonomskim troškovima pušenja u Bosni i Hercegovini, te uzeli aktivno učešće u dvije panel-diskusije na temu političke ekonomije oporezivanja duvana i duvanskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi, te govorili o optimalnim načinima za dijeljenje istraživačkih rezultata sa donosiocima politika u ovoj oblasti.

Sastanak je završen zajedničkim zaključkom da kreatori politika u ovoj oblasti treba da u većoj mjeri koriste rezultate relevantnih istraživanja, kako bi politike koje donose bile zasnovane na naučno provjerenim činjenicama i dokazima. Takođe, zaključeno je kako je neophodna veća regionalna saradnja ne samo između istraživačkih grupa već i između samih kreatora politika, kako bi se poboljšala implementacija politika u oblasti kontrole i oporezivanja duvana i duvanskih proizvoda.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12224/03__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/15.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/16.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/20220511_124909_1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/20220510_111633_1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12224/101.jpg