Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan Filološkog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci - Sv. Ćirilo i Metodije, održana je 24. maja 2022. godine.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da je zadovoljstvo na ovaj dan prisjetiti se svih uspjeha Filološkog fakulteta.

,,Zadovoljni smo realizacijom nastavnog procesa na studijskim programima koji se izvode na Filološkom fakultetu'', kazao je rektor i istakao da je u pripremi pokretanje novog studijskog programa Sinologija, na kojem će studenti moći izučavati kineski jezik.

Kako je istakao rektor, na ovom fakultetu studentima Univerziteta u Banjoj Luci pružena je mogućnost da dodatno, putem kurseva, izučavaju strane jezike, a u ponudi imaju i kurseve srpskog jezika za strance.

,,Od prije nekoliko mjeseci, tu se izučava i turski jezik, tako da, jednostavno, na koji god jezik da pomislimo, na Filološkom fakultetu možemo da ga izučavamo", rekao je rektor Gajanin.

,,Plan je da u narednom periodu upišemo više stranih studenata, a koji ne govore srpski jezik, a naš Filološki fakultet će organizovati kurseve srpskog jezika za te studente'', naveo je rektor i naglasio da je plan da strani studenti na Filološkom fakultetu nauče srpski jezik do nivoa B1.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Natalija Trivić je na obilježavanju Dana Filološkog fakulteta rekla da je potrebno da svi zajednički, kako Univerzitet tako i resorno ministarstvo, njeguju srpski jezik i pismo i edukuju buduće generacije.

Navela je da je Dan Filološkog fakulteta dobar povod da se analiziraju i saberu dobri rezultati koje je ostvario ovaj fakultet.

,,Konferencija koja je organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture `Identiteti i nasljeđe` od nemjerljivog je značaja kako za stručnu tako i za široku javnost Republike Srpske”, rekla je Trivićeva i istakla da je konferencija imala značajne odraze u javnosti po pitanju kulturnog nasljeđa, identiteta i zašto je važno da svi njegujemo srpski jezik i pismo.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Babić rekla je da se dan Svetih Ćirila i Metodija obilježava i kao Dan Filološkog fakulteta i mnogih drugih obrazovnih ustanova širom slovenskog svijeta, naglasivši da je nacionalna filologija od izuzetnog značaja za svaki narod i svaku državu.

Tokom ove svečanosti, održane u prostorijama Filološkog fakulteta, uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su svojim nesebičnim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju ovog fakulteta. Tako je plaketa Filološkog fakulteta uručena Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, ambasadoru Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitrosu Papandreuu i drugima, a zahvalnica je, između ostalog, uručena JU Gimnaziji Banja Luka, Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Fakultet je dodijelio i brojne zahvalnice, kao i nagrade najboljim diplomcima koji su uspješno okončali studije u akademskoj 2020/2021. godini.

Događaju su prisustvovali dekani i prodekani članica Univerziteta, te prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Miroslav Malinović i prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić. Tokom Dana Filološkog fakulteta održana je i besjeda prof. dr Sofije Miloradović sa Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Inače, Filološki fakultet osnovan je 2009. godine, a nastao je izdvajanjem filoloških studijskih programa iz okrilja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Fakultet teži ka tome da i dalje razvija uspostavljene nastavno- naučne i naučnoistraživačke kapacitete, kako bi narednim generacijama ostavio kvalitetan i funkcionalan, nacionalno odgovoran, a međunarodno priznat i umrežen sistem izučavanja filoloških studija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12270/7777.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7786.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7789.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7800.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7819.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7800.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7822.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7820.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7826.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7829.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12270/7831.jpg