Navigacija
Viber X logo

Obilježeno 29 godina uspješnog rada Poljoprivrednog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom dodjelom diploma studentima koji su uspješno okončali studije prvog i drugog ciklusa studija, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 11. oktobra 2021. obilježio je 29 godina uspješnog rada i razvija.

Na svečanosti u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, uručene su diplome magistrima poljoprivrednih nauka, masterima poljoprivrede i diplomiranim inženjerima poljoprivrede.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da bi Poljoprivredni fakultet mogao biti primjer drugim članicama kako se realizuju međunarodni i regionalni projekti.

„Rezultat toga su istraživanja koji naši profesori publikuju u međunarodno priznatim naučnim časopisima, što je omogućava da se naš univerzitet pozicionira na međunarodnom planu“, rekao je Gajanin i naveo da ovaj fakultet uglavnom raspolaže domaćim kadrom.

On je istakao i značaj aktivnosti ovog fakulteta u Eksperimentalno-edukativnom centru u Aleksandrovcu, u okviru kojeg se predstavljaju načini uzgoja određenih kultura da bi se ostvarili maksimalni prihodi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić, rekao je da resorno ministarstvo pruža punu podršku razvoju ovog fakulteta, koji već ima značajnu tradiciju.

On je istakao da je student uvijek u prvom planu, te da resorno ministarstvo svakom diplomiranom inženjeru poljoprivrede koji ima imanje na selu i želi da ostane tu obezbjeđuje 40.000 KM za početni posao.

„U kombinaciji sa posjedom koji imaju i stečenim znanjem na fakultetu, smatramo da je taj novac dobra startna osnova za uspješno bavljenje poljoprivredom, jer nam je cilj da svoje znanje primijene na terenu, što je glavni uslov za razvoj poljoprivrede“, rekao je Pašalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL prof. dr Zlatan Kovačević rekao je da ovaj fakultet godišnje završi oko 100 studenata.

„Usmjereni smo na međunarodnu saradnju, kao i da studentima osigura što više prakse, ali i da realizujemo naučnoistraživačke projekte, te smo jedina članica na Univerzitetu koja je koordinator dva projekta“, rekao je dekan Kovačević.

Student generacije Poljoprivrednog fakulteta Mihajlo Voruna, poručio je mlađim kolegama da se trud i zalaganje isplate, te da ovaj fakultet pruža dobru osnovu za naučnoistraživački rad, kao i za rad na terenu u rješavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači.

Prije svečanosti, položen je vijenac ispred biste prvog dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Petra Durmana. Okupljenim se prigodnim riječima obratio prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju prof. dr Željko Vaško koji je prigodnom besjedom posjetio na rad prof. Durmana.

Poljoprivredni fakultet je počeo sa radom 10. oktobra 1992. godine u zgradi bivše Više poljoprivredne škole u Banjoj Luci. Od osnivanja do 1999. na fakultetu je izvođena nastava na opštem usmjerenju, nakon čega su formirana tri nova smjera: ratarski, voćarsko-vinogradarski i stočarski. Nakon šest godina formirana su tri studijska programa: Animalna proizvodnja, Biljna proizvodnja i Agrarna ekonomija i ruralni razvoj. Od akademske 2006/2007. godine, ovaj fakultet organizuje nastavu prema principima bolonjskog procesa, sa tri studijska programa i šest usmjerenja. Danas se na fakultetu nastava izvodi na svim ciklusima studija, a fakultet je kadrovski i infrastrukturno potpuno osposobljen i samostalan u izvođenu naučnog i nastavnog procesa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11547/IMG-8474.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1198.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1258.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1265.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1273.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1306.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1309.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1312.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1314.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1321.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1332.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1343.JPG