Navigacija
Viber X logo

,,Dani Vlade Miloševića’’ od 7. do 15. juna

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija ,,Dani Vlade Miloševića’’ biće održana od 7. do 15. juna 2021. godine na više lokacija u Banjoj Luci.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) Dragana Purković Macan, MA, rekla je da ova visokoškolska ustanova manifestaciju organizuje zajedno sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Ona je na konferenciji za novinare zahvalila tradicionalnim pokroviteljima manifestacije Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradu Banja Luka, te prijatelju manifestacije kompaniji ,,M:tel’’.

Savjetnik za kulturu u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkoj Gradskoj upravi Nevena Blagojević Podrić rekla je da je grad i ove godine podržao ovu manifestaciju, te izrazila zadovoljstvo što je Akademija umjetnosti uspjela da organizuje ovaj događaj.

Ona je istakla da su potrebni događaji iz oblasti kulture jer je nematerijalni segment života i te kako značajan.

Predsjednik Muzikološkog društva prof. dr Dragica Panić Kašanski istakla je da su pripremljena četiri programa koji se odnose na etnomuzikologa Vladu Miloševića, a koji će se odvijati 9. i 10. juna tekuće godine.

Ona je navela da će biti priređene i ,,Retrospekcije i refleksije’’ povodom 120 godina od rođenja Vlade Miloševića pod nazivom ,,Vlado Milošević juče, danas, sutra’’.

Prof. dr Saša Pavlović rekao je da će u okviru ,,Dana Vlade Miloševića’’ šesti put biti održano veče posvećeno ,,rasvjetljavanju’’ umjetničkog stvaralaštva ovog etnomuzikologa.

On je najavio da će od ove godine biti sproveden i pilot-projekat za najmlađe pod nazivom ,,Čika Vlado’’. Kako je najavio, riječ je o muzičko-edukativnoj predstavi koja je namijenjena ove godine isključivo učenicima banjalučke  Muzičke škole ,,Vlado Milošević’’.

Bogat umjetnički program manifestacije predstavio je rukovodilac studijskog programa Muzičke umjetnosti prof. mr Dejan Trkulja, a na konferenciji za medije je govorila i Jelena Maksimović iz kompanije ,,M:tel’’.

Manifestacija će biti zatvorena 15. juna koncertom studenata Akademije umjetnosti UNIBL u KC ,,Banski dvor’’.

U realizaciji programskih aktivnosti ovogodišnje manifestacije čiji je slogan ,,Uprkos svemu’’ učestvovaće studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, te istaknuti umjetnici iz Republike Srbije i regiona. Umjetnički program će se izvoditi u prostorijama Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. 

Manifestacija ,,Dani Vlade Miloševića’’ održava se od 2000. godine, a ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja ovog akademika, kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11202/dani_vlade_milosevica.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11202/program-dani_vlade_m.jpg