Navigacija
Viber X logo

Ambasador Kine održao predavanje

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Đi Ping, održao je 18. juna 2021. godine onlajn predavanje na temu ,,100 godina od osnivanja Komunističke partije u Kini’’.

Tokom predavanja čiji je organizator bio Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, ambasador je istakao da je Kina danas stabilna zemlja u razvoju sa velikim privrednim rastom, koja njeguje tradicionalne prijateljske odnose sa drugim zemljama.

Ambasador se osvrnuo na istoriju Komunističke partije Kine koja ove godine obilježava 100 godina od osnivanja, a od 1949. godine nalazi se na vlasti u Narodnoj Republici Kini. Kako je naveo, za vrijeme vladavine ove partije, više od 700 miliona ljudi izbavljeno  je iz siromaštva. Po njegovim riječima, u tom periodu se Kina iz siromašne zemlje pretvorila u zemlju sa najbrže rastućom ekonomijom.

Đi se osvrnuo i na sve bolje odnose Kine i Republike Srpske i BiH. On je istakao da inicijativa ,,Pojas i put’’ i ukidanje važnog režima predstavljaju veliki napredak u odnosima dvije zemlje. Posebno je naglasio važnost diplomatskih odnosa Kine i SAD i Kine i Japana, koji sljedeće godine obilježavaju 50 godina od normalizacije odnosa.

On je posebno naglasio važnost diplomatskih odnosa Kine i SAD i Kine i Japana, koji sljedeće godine obilježavaju 50 godina od normalizacije odnosa.

Đi je rekao da pored toga akademska razmjena i promocija kineskog jezika i kulture, koja se odvija putem Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Katedre za kineski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavlja, dobar primjer prijateljstva i saradnje Kine i BiH.

Ovo predavanje koje je održano putem Zum platforme, privuklo je interesovanje akademske zajednice, studenata, te medija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11250/ki-01.jpg