Navigacija
Viber X logo

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Univerziteta i UNDP-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Memorandum o razumijevanju između Univerziteta u Banjoj Luci i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisan je 26. maja 2021. godine.

Memorandum koji će omogućiti da se izgradi veće partnerstvo između dvije institucije, u prostorijama Rektorata, potpisali su rektor prof. dr Radoslav Gajanin i rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelijana Nedera.

Rektor Gajanin je rekao da su Univerzitet i njegove članice već učestvovale u nizu projekata finansiranih ili kofinansiranih UNDP.

,,Na Univerzitetu se planira realizacija brojnih projekata u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, a to su prije svega naučnoistraživački i inovativni projekti’’, rekao je Gajanin i naglasio da bi ti projekti, osim profesora i nastavnika, uključivali i mlade istraživače koji bi dali odgovarajuća inovativna idejna rješenja.

,,Univerzitet će u direktnoj saradnji sa predstavnicima UNDP-a predlagati odgovarajuće inicijative i projektne zadatke, a jedan od najznačajnijih je izgradnja prvog naučno-tehnološkog parka koji će biti smješten upravo u Univerzitetskom gradu’’, kazao je rektor nakon potpisivanja u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci.

Rezidentna predstavnica kaže da će potpisivanje ovog dokumenta omogućiti da se izgradi veće strukturno i strateško partnerstvo.

,,Fakulteti Univerziteta u Banjoj Luci imaju iskustva u radu na projektima UNDP-a i zahvaljujući uspješnim rezultatima u okviru toga, uvjereni smo da možemo da se i dalje oslonimo na to iskustvo i da ga nadograđujemo na temelje koje smo postavili’’, rekla je Nederova.

Ona je navela da je cilj da se unaprijedi rad na istraživanju i radu na inovacijama, kao i na većem uključivanju mladih u programe rada UNDP-a.

,,Rad kroz partnerstva na istraživanju i inovacijama su od ključnog značaja kada je riječ o postizanju dugoročnih ciljeva koji se odnose na dugoročni razvoj’’, rekla je Nederova.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, a koji navodi da će se na ovaj način uspostaviti dobar okvir za buduću saradnju, kao i realizaciju inicijativa koje će proisteći iz te saradnje.

On je rekao da je jedan od tih inicijativa, koja je među prioritetima, izgradnja naučno-tehnološkog parka u Banjoj Luci, a za šta su opredjeljeni Vlada i institucije Republike Srpske.

,,Opredjeljeni smo da pržimo finansijsku, logističku i svaku drugu podršku uspostavljanju jednog takvog novog eko-sistema u Republici Srpskoj, a za koji mislimo da bi mogao da bi značajno mogao da doprinese razvoju društva kojem se svi nadamo’’, rekao je Rajčević.

Nakon potpisivanja, delegacija je obišla lokaciju na kojoj će biti građen prvi naučno-tehnološki park u Banjoj Luci.

Istog dana, u prostorijama Rektorata, uz prenos putem Zum platforme, održan je okrugli sto „Ključne funkcije i očekivane koristi od uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Banjoj Luci’’. Riječ je o okruglom stolu u organizaciji Univerziteta i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH u saradnji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Događaju koji je okupio predstavnike akademske zajednice i privrede prisustvovala je prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, te  prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11171/undp-unibl-13.jpg