Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o osnivanju Centra za podršku drvnoprerađivačkom sektoru

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci, predvođena rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, razgovarala je 20. aprila 2021. godine, sa predstavnicima Ministarstva za privredu i preduzetništvo Republike Srpske, o nastavku aktivnosti na pripremi projekta za osnovanje Centra za podršku drvnoprerađivačkom sektoru u Republici Srpskoj.

Riječ je o projektu koji provodi Univerzitet i Ministarstvo za privredu i preduzetništvo Republike Srpske, a sagovornici su se usaglasili da je drvnoprerađivački sektor jedan od nosilaca razvoja industrije Republike Srpske. Kako je navedeno, krajnji cilj ovog projekta je da se privredi osigura potrebna podrška kroz optimizaciju proizvodnje, otklanjanje postojećih poteškoća identifikovanih od strane drvnoprerađivačkog sektora Republike Srpske koje se odnose na plasman proizvoda, tržište i transfer od primarne proizvodnje ka razvoju proizvoda od drveta.

Tokom sastanka u prostorijama Ministarstva, rektor Gajanin je pozdravio inicijativu da se Univerzitet u Banjoj Luci odredi za nosioca realizacije projekta i dodao da je Ministarstvo privrede i preduzetništva prepoznalo značaj uključivanja akademske zajednice i uvezivanje Šumarskog, Mašinskog, Tehnološkog fakulteta i Akademije umjetnosti u projekat, kao obrazovnih institucija koje mogu da pruže značajnu podršku u formiranju centra i realizaciji projekta.

Inače, delegacija ovog ministarstva predvođena pomoćnikom ministra za industriju Sonjom Tovilović, istakla je da je krajnji cilj projekta, osim formiranja navedenog centra i tržišno pozicioniranje proizvoda od drveta kao konkurentnog proizvoda. 

Shodno tome, sagovornici su kao narednu fazu projekta odredili identifikaciju mogućih lokacija u koji će biti smješten Centar za podršku drvnoprerađivačkom sektoru u Republici Srpskoj, kao i definisanje konkretnih vidova podrške koje bi taj centar pružao, te modaliteta održivosti i nakon završetka projekta. Važno je naglasiti i to da je osnivanje ovog centra jedan od ključnih aktivnosti Strategije razvoja industrije Republike Srpske. Inače, sam proces formiranja centra se realizuje uz podršku Svjetske banke u okviru FEDEP projekta (Forest Economy Development Project). Upravo će u narednom periodu predstavnici Univerziteta i Ministarstva obaviti razgovore sa predstavnicima Svjetske banke. 

U delegaciji Univerziteta koja je prisustvovala ovom sastanku bili su i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Marijana Kapović Solomun, te prodekan za naučno-istraživački rad  Mašinskog fakulteta prof. dr Stevo Borojević i prof. dr Darko Knežević, a u ime Ministarstva sastanku su prisustvovali načelnik Odjeljenja za industriju Zorica Ljepojević i stručni savjetnik u Resoru industrije Nikoleta Kelečević.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11053/%D1%81%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D1%80%D1%81.jpg