Navigacija
Viber X logo

Na Filološkom fakultetu obilježen Međunarodni dan grčkog jezika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodni dan grčkog jezika obilježen je 19. februara 2021. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Raznovrstan program pratila je izložba reprezentativnih izdanja knjižare „Riznica“ prevedenih sa grčkog jezika. Učešće u programu su uzeli i učenici Gimnazije Banja Luka, koji su citirali poznate grčke mislioce. Riječ je o citatima koje su učenici pripremili uz pomoć profesorke mr Stanislave Blažević.

Na početku programa himnu Republike Grčke izvela je Marija Petridou, nastavnica grčkog jezika, dok su tradicionalni ples sirtaki izveli studenti glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a studenti Filološkog fakulteta čitali su odlomke iz čuvenog antičkog epa „Ilijada“. Prisutni na ovom događaju imali su priliku i da vide izložbu fotografija iz arhiva Filološkog fakulteta nastalih prilikom putovanja u Grčku.

Takođe, prisutnima se obratio prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović, a događaj su uveličali stipendisti Vlade Grčke doc. dr Ivana Pandžić i dr Slavoljub Lukić, te poklonici i ljubitelji grčkog jezika i kulture. 

Riječ je o događaju održanom prvi put na Univerzitetu u Banjoj Luci, a po dogovoru između Ambasade Grčke u Bosni i Hercegovini i Filološkog fakulteta.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez55.jpg