Navigacija
Viber X logo

Debatno video takmičenje „Održivi razvoj: stvarnost ili pusti snovi?’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci uz podršku Fondacije „Fridrih Ebert“ organizuje prvo Debatno video takmičenje „Održivi razvoj: stvarnost ili pusti snovi?’’.

Učesnici treba da izaberu svog protivkandidata u debati, te da izaberu jednu od ponuđenih teza za koju će iznijeti argumente. Zatim je potrebno da snime video debatnih govora i pošalju ga organizatoru putem ovog linka za prijavu.

Teze:

1.    Klimatske promjene doprinose sve većoj globalnoj nejednakosti.
2.    Bosna i Hercegovina može podići udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije na 80% do 2030. godine.
3.    Kompanija 21. vijeka treba da vodi računa o širim društvenim interesima, uključujući i brigu o zdravoj životnoj sredini i održivom razvoju.
4.    Bosna i Hercegovina može povećati stopu recikliranja komunalnog otpada na 60% mase do 2030. godine.
5.    Gradovi i opštine u Bosni i Hercegovini treba da obezbijede da najmanje 50% njihove površine bude zelena površina.

Jedan učesnik snima afirmativni govor za izabranu tezu, poštujući sva pravila afirmativnog govora, a drugi učesnik snima negacijski govor na istu tezu, poštujući sva pravila negacijskog govora. Oba snimka se učitavaju na YouTube (učesnici mogu podesiti privatnost videa na unlisted ili na public, ali ne na private). Sve dodatne informacije o tehničkoj podršci moguće je dobiti putem adrese elektronske pošte: dk.alkibijad@pf.unibl.org.

Pravo učešća imaju svi studenti prvog i drugog ciklusa studija. Rok za prijave je od 14. do 28 novembra ove godine, a za najbolje su pripremljene i nagrade. Nagrada za prvo mjesto je 400 KM, za drugo 200 KM i treće 100 KM.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10608/web-odrzivi-razvoj.jpg