Navigacija
Viber X logo

Rektor Gajanin razgovarao sa ministrom Sonjom Davidović

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin, razgovarao je 2. oktobra 2020. godine sa ministrom porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonjom Davidović.

Povod ovog sastanka održanog u Rektoratu UNIBL je uspješna realizacija projekata ,,Moja praksa’’ i ,,3D akademija’’. Navedene projekte realizuje Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Rektor Gajanin kaže da je opredjeljenje Univerziteta poboljšanje izlaznih kompetencija studenata koji završavaju studije, te zahvalio resornom ministarstvu za podršku u realizaciji tog cilja.

,,Cilj nam je da što više povećamo udio praktične nastave na svim studijskim programima koji se izvode na našem univerzitetu. Imamo nekoliko sporazuma sa kompanijama, kao i sa Gradom Banja Luka, a sve kako bismo poboljšali praktične kompetencije studenata koji završavaju naš univerzitet’’, rekao je rektor Gajanin.

On je naveo da su studenti kroz ove projekte pokazali da dobro vladaju teorijskim znanjem, koje su upotrijebili u praksi.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekata ,,Moja praksa’’ i ,,3D akademija’’ i najavila da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava slične projekte.

Ona je navela i će ministarstvo raditi na razvoju i realizaciji projekata čiji je cilj unaprjeđenje mogućnosti zapošljavanja mladih u Srpskoj.

,,Želimo da u saradnji sa  Univerzitetom u Banjoj Luci mladima pružimo mogućnost da se dodatno edukuju, da stiču nova znanja i iskustva, koja će im pomoći da budu konkurentni na tržištu rada’’, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je cilj ovih projekata i da se uspostavi kontakt između studenata završnih godina studija sa poslovnom zajednicom i poslodavcima.

Viši stručni saradnik za razvoj preduzetništva Predrag Govedarica ističe da je u okviru projekata ,,Moja praksa’’ i ,,3D akademija’’ stručnu praksu obavilo ukupno 15 studenata Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Od  tog broja sedam studenata je dobilo i posao’’, kazao je Govedarica i dodao da je praksa u trajanju od 160 sati realizovana u kompaniji ,,Media lab’’ gdje su i zaposleni studenti.

 

Rektor Gajanin je tokom ovog događaja uručio zahvalnice resornom ministarstvu i predstavnicima kompanije ,,Media lab’’ za nesebičnu podršku realizaciji projekata ,,Moja praksa’’ i ,,3D akademija’’.

Prijemu su ispred Univerziteta prisustvovali i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, generalni sekretar mr Đorđe Markez i rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija mr Anđela Pepić.

Ispred resornog ministarstva tu su bili i pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević, te šef Kabineta ministra Ratko Jokić, kao i direktor Inovacionog centra Banja Luka Drago Gverić i predstavnik kompanije ,,Media lab’’ Milan Rodić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10466/IMG-4123.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10466/IMG-4121.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10466/IMG-4122.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10466/IMG-4124.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10466/IMG-4160.JPG