Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 57. vanredne sjednice Senata

Sjednice Senata

Senat Univerziteta u Banjoj Luci, na 57. vanrednoj sjednici održanoj 23. septembra 2020. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, razmotrio je način održavanja nastave za studente druge, treće i četvrte godine studija u akademskoj 2020/21. godini.

Kako je navedeno u Zaključku o organizaciji nastavnog procesa u akademskoj 2020/2021. godini, praktična i teorisjka nastava će izvoditi na jedan od načina koji su predviđeni preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

,,Nastava će se izvoditi uživo, dok to objektivne okolnosti dopuštaju. U slučaju potrebe (epidemiološki ili drugi opravdani razlozi), dozvoljeno je sa jednog oblika nastave preći na drugi oblik, uz prethodnu saglasnost dekana članice Univerziteta’’, navodi se i dodaje da svaka članica Univerziteta ima mogućnost dodatnog prilagođavanja izvođenja nastavnog procesa, uvažavajući okolnosti kao što je broj upisanih studenata, godina studija, specifičnost studijskog predmeta, broj i veličina studentskih grupa i ostalo.

Svaki prijedlog za promjenu modela izvođenja nastave mora dobiti prethodnu saglasnost dekana članice Univerziteta.

,,Ukoliko se odvija nastava na daljinu, časovi se mogu prethodno snimiti kako bi bili dostupni i onim studetnima koji nisu imali pristup internetu ili iz drugih opravdanih razloga nisu mogli da prate nastavu’’, naglašava se u tekstu zaključka.

Kako je navedeno, nastava na daljinu je nastava koja se izvodi uz pomoć softverskih aplikacija u terminu redovnog održavanja nastave i koja podrazumijeva interakciju između predmetnog nastavnika i studenata. Nastava na daljinu se izuzetno može izvoditi i po modelu snimljenih predavanja (prezentacija sa audio i video zapisom nastavnika koja je dostupna studentima). Senat Univerziteta naglašava da nastavu na daljinu nikako ne može predstavljati dostavljanje studentima samo prezentacija ili tekstova u pdf formatu i ovakav vid nastave će se smatrati neodržanom nastavom.

Preporuka Senata Univerziteta je da nastavnici i saradnici Univerziteta koriste Google Meet i Google Classroom aplikacije. Instrukcije za korišćenje navedenih aplikacija se mogu preuzeti sa internet stranice Univerziteta: unibl.org→Studije →Google Classroom.

Senat je u istom zaključku naglasio, da članice su Univerziteta prilikom izvođenja nastave i individualnih konsultacija sa studentima obavezne primjenjivati sve zdravstvene preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Preporuke se odnose na pooštrenu higijenu svih prostorija u kojima borave studenti i zaposleni, obaveznu dezinfekciju svih prostorija i površina u prostorijama u kojima se realizuje nastavni proces ili konsultacije. Isto tako potrebno je postaviti dezo-barijere na svim ulazima u zgradu, a obavezna je upotreba maski za sve prisutne u prostorijama članica Univerziteta, kao i mjere lične i respiratorne higijene. Sudenti na predavanjima moraju biti udaljeni fizički najmanje dva metra jedni od drugih. (minimalno 4 m2 po studentu), a prilikom ulaska u prostorije članica Univerziteta obavezno je i mjerenje tjelesne temperature.

Tokom ove sjednice, donesen je i zaključak o Zaključak o organizaciji posebnog ispitnog termina u akademskoj 2019/2020. godini.

Podsjetimo, članice Univerziteta će realizovati oktobarski ispitni rok do 31. oktobra 2020. godine.

,,U slučaju da pojedini studenti ili nastavnici Univerziteta budu obuhvaćeni mjerama COVID-19 epidemiološke zaštite u oktobru mjesecu, fakultetski informacioni sistem će se otključati i organizovaće se posebni ispitni termin u novembru 2020. godine’’, navodi se i naglašava da je krajnji rok za realizaciju ovog ispitnog roka 15. novembar tekuće godine.

Senat je donio i zaključak koji se odnosi na prenos nepoloženih ispita u narednu akademsku godinu.

Prma tom zaključku u akademskoj 2021/2022. godini studentima svih članica Univerziteta u Banjoj Luci biće dozvoljen prenos nepoloženih ispita samo iz prethodno upisane akademske godine u narednu akademsku godinu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10546/large_large_unibl_logo_novi.png