Navigacija
Viber X logo

Studenti i profesori psihologije na međunarodnoj ljetnoj školi

Opšte

Studenti i nastavnici SP Psihologija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su na ljetnoj školi Social trauma in changing societies“, održanoj od 21. do 26. septembra 2020. godine.

Uslijed pandemije izazvane pojavom i širenjem virusa korona, škola je po prvi put održana u potpunosti elektronski, a okupila je oko 40 učesnika iz Njemačke, Turske, Bugarske, Srbije i Bosna i Hercegovine. Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, bili su studenti psihologije Belma Dervišić, Gorana Janković, Sunčica Jugović i Vladana Todić, dok su profesori Aleksandra Hadžić i Slavica Tutnjević održale predavanja o razvojnim aspektima socijalne traume.

Ova škola već duži niz godina okuplja veliki broj studenata, profesora i stručnjaka iz prakse iz cijelog svijeta, s ciljem da se studentima ali i javnosti približi pojam socijalne traume i posljedice koje ona ima na društvo i pojedinca.

Više o samom konceptu socijalne traume moguće je pročitati u publikacijama nastalim iz ovog projekta, a u čijoj izradi su učestvovali i profesori sa Univerziteta u Banjoj Luci.
https://www.springer.com/gp/book/9783030478162

https://www.routledge.com/Trauma-Trust-and-Memory-Social-Trauma-and-Reconciliation-in-Psychoanalysis/Hamburger/p/book/9781782204473

https://www.routledge.com/Forced-Migration-and-Social-Trauma-Interdisciplinary-Perspectives-from/Hamburger-Hancheva-Ozcurumez-Scher-Stankovic-Tutnjevic/p/book/9781138361812

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10448/international-psychoanalytic-university.jpg