Navigacija
Viber X logo

Preminuo prof. dr Miloš Mišković

Opšte

Dr Miloš Mišković, istaknuti geograf i penzionisani profesor Univerziteta u Banjoj Luci, preminuo je u 18. septembra 2020. godine u Sarajevu u 88. godini.

Rođen je u selu Prosjek kod Prnjavora, 22. aprila 1932. godine. Nakon osnovne škole i gimnazijskog školovanja u Banjoj Luci, pohađao je studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i završio ih 1958. godine. Početkom 1962. godine, na istom fakultetu izabran je za asistenta na predmetu Kartografija. Kao stipendista Ministarstva visokog školstva Poljske proveo je školsku 1963/1964. godinu na doktorskom studiju Univerziteta Marije Kiri-Sklodovske u Lublinu. Godine 1968. doktorirao je iz problematike projektovanja i izrade geografskih karti naselja i stanovništva.

Bio je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a njegova akademska karijera razvijala se u bivšoj Jugoslaviji i Poljskoj, na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Banjoj Luci, te Urbanističkom zavodu Banja Luka u kojem je vodio jedno od odjeljenja i Ljetnu školu urbanizma. Kada je riječ o njegovoj bogatoj karijeri, svakako treba istaći i to da je učestvovao u izradi prvog prostornog plana Republike Srpske, a  kao vrstan kartograf, uradio je više karata naselja i stanovništva BiH.

Svjestan značaja ruralnog prostora u vrijeme njegove marginalizacije, pokrenuo je na studiju geografije Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  proučavanje agrarne geografije. Kao dekan ovog fakulteta zaslužan je za obnovu objekata poljoprivrednog dobra i osnivanje studentske istraživačke stanice na Gvoznu (opština Kalinovik). Njihovo obnavljanje poslije rušenja u proteklom ratu postavio je sebi kao životni zadatak na kojem je posljednjih godina radio sa nadom da će ova izuzetna prostorna cjelina obnoviti staru funkciju i izgled i biti centar za edukaciju mladih i jezgro revitalizacije prostora.

Mišković je iza sebe ostavio niz publikacija, udžbenika i naučnih radova, a nosilac je i ordena „Bene Merito“ za promociju Poljske u svijetu, koji mu je 2011. dodijelilo Ministarstvo spoljnih poslova Poljske. Dobitnik je i Zahvalnice za poseban doprinos u radu i razvoju Geografskog društva Republike Srpske koja mu je uručena 2013. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10399/milos_miskovic.jpg