Navigacija
Viber X logo

Pravni fakultet obilježio jubilej

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prigodnom svečanošću i promocijom diplomiranih pravnika i mastera pravnih nauka, održanom u amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 06. februara 2020. godine obilježeno je 45 godina rada i razvoja ove visokoškolske ustanove. 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, u svom obraćanju podsjetio je da vrijeme u kojem živimo nije jednostavno ni lako. 

,,Važno je podsjetiti da je svaka zajednica, a posebno akademska, jaka onoliko koliko  su jaki njeni članovi. Upravo o snazi naše akademske zajednice svjedoči Pravni fakultet, koji je  jedan od najprepoznatljivijih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kako zbog nastavnog osoblja i studenata, tako i zbog rukovodstva fakulteta, koje je u proteklom periodu ostvarilo odlične rezultate i uspješno rukovodi ovom visokoškolskom ustanovom’’, kazao je rektor.

On je naveo da je Pravni fakultet uspio je da se izbori sa svim izazovima koji su stavljani ispred njega i svakog dana bivao sve bolji. 

,,Dopustite mi samo da Vas podsjetim da je Pravni fakultet prve godine kada je počeo sa radom imao šest nastavnika i dva asistenta, a danas nastavu na ovom fakultetu izvode preko 30 nastavnika i saradnika'', kazao je rektor. 
Studentima koji su uspješno okončali svoje školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi rektor Gajanin je poželio mnogo sreće i uspjeha na svim poljima.

,,Živimo u vremenu kada je konstantno sticanje znanja neophodno, a sve kako bi bili u korak sa svijetom. Zato čvrsto vjerujem da će nastavak vašeg obrazovanja biti vezan upravo za ovaj fakultet, želim da ovdje stičete nova znanja na drugom i trećem ciklusu studija, ali u vidu stručnih edukacija, specijalizacija’’, poruka je rektora Gajanina studentima koji su promovisani na svečanosti povodom 45 godina Pravnog fakulteta. 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je tom prilikom poručio da je Pravni fakultet za 45 godina uspješnog rada mnogo doprinio razvoju pravne misli u Srpskoj.

Čubrilović je istakao da se gotovo nijedan ozbiljniji akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne donosi bez mišljenja i stava ljudi koji su stekli obrazovanje i diplome na Pravnom fakultetu.

„Želim im uspjeh u budućnosti i nadam se da će razvoj pravne nauke doprinijeti daljoj demokratizaciji i razvoju našeg društva“, izjavio je Čubrilović koji je na svečanosti čestitao godišnjicu fakulteta predstavnicima ove visokoškolske ustanove, profesorima, diplomcima kojima su uručene diplome i studentima.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić rekao je da je ta visokoškolska ustanova za 45 godina rada postala poznata i u regionu.

„Školujemo vrsne pravnike koji decenijama uspješno obavljaju najvažnije poslove kod nas i kreiraju i vode pravni život. Riječ je o istaknutim sudijama, tužiocima, advokatima, notarima“, naglasio je Mirjanić i naveo da je Pravni fakultet ponosan na to što ima zaokružen sistem školovanja, od osnovnog ciklusa studija, do master i doktorskih.
,,I dalje postoji veliko interesovanje studenata za školovanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci’’, rekao je Mirjanić.

Na ovom događaju je govorio i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, te dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković.

Pravni fakultet je povodom 45 godina svog uspješnog rada nagradio zaslužne pojedince, nastavnike i najbolje studente. Posebno treba naglasiti da je ovaj fakultet povelje uručio predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i generalnom konzulu Republike Srbije Vladimiru Nikoliću, a kada je riječ o nastavnom osoblju, povelje su uručene prof. dr Marku Rajčeviću i prof. dr Mirjani Rađenović.

Tokom ovog događaja promovisana je i još jedna generacija diplomiranih pravnika i mastera pravnih nauka, a najbolja među njima je Milica Grujić koja sa prosjekom ocjena 9,53. Ona kaže da je oduvijek znala da će izabrati pravo kao poziv, te da je učila sa namjerom da pravnu struku što bolje razumije. 

Ovom događaju ispred Univerziteta prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, generalni sekretar mr Đorđe Markez, finansijski direktor Duško Lazić, kao i dekani organizacionih jedinica. Među zvanicama bili si i gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman i drugi uvaženi gosti iz RS i regiona.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2541.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2425.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2434.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2443.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2506.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2532.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2534.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2557.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2452.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2457.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2512.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2545.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2502.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2495.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2516.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2463.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9740/IMG_2487.JPG