Navigacija
Viber X logo

Obilježeno 45 godina Ekonomskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) 06. februara 2020. godine, obilježio je 45 godina uspješnog rada i razvoja. 

Tom prilikom promovisano je 110 svršenih studenata prvog ciklusa studija i 13 mastera i magistara.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, u svom obraćanju je podsjetio da je Ekonomski fakultet u prethodne četiri i po decenije izrastao u najveću i najeminentniju obrazovnu i naučnu instituciju na polju ekonomskih nauka u Republici Srpskoj.

,,Za to vrijeme iznjedrio je više od šest hiljada diplomiranih ekonomista, više stotina magistara i 85 doktora nauka, koji su dali snažan pečat ekonomskom razvoju Republici Srpske od samog njenog osnivanja, te kroz obavljanje brojnih funkcija i dužnosti u republičkim organima i institucijama odigrali značajnu ulogu u društvenom i političkom životu naše Republike, kao i Bosne i Hercegovine u cjelini’’, kazao je rektor Gajanin  na svečanosti povodom 45 godina ove visokoškolske ustanove.

Rektor je izrazio nadu da će Ekonomski fakultet i u narednim godinama ići istom uzlaznom razvojnom putanjom kao i svih ovih godina, te da  će obrazovanjem kvalitetnog kadra iz oblasti ekonomskih nauka nastaviti da daje doprinos razvoju Republike Srpske.

Posebno je čestitao svršenim studentima kojima su danas uručene i diplome. 

,,Uvjeren sam da se i među magistrima, masterima i diplomiranim ekonomistima koji se danas promovišu nalaze budući nosioci značajnih funkcija i direktori preduzeća’’, kazao je Gajanin.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglašava da je  Ekonomski fakultet UNIBL, izuzetno  značajan za obrazovni sistem i razvoj Republike Srpske.

,,Svi koji su završili ovaj fakultet dali su veliki doprinos za razvoj Republike Srpske. Očekujem da će ova značajna ustanova nastaviti sa obrazovanjem kvalitetnog kadra, a Vlada Srpske ulaganjem u znanje ulaže u budućnost društva'', naveo je je Višković i naglasio da će mladi ljudi koji se školuju na javnim univerzitetima, imati maksimalnu podršku Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Višković je istakao da će novim Zakonom o visokom obrazovanju  biti unaprijeđen kvalitet studiranja u Republici Srpskoj.

Premijer Višković je podsjetio da je ovim zakonom predviđeno i da svi redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, koji daju godinu za godinom, bez obnova, od ove godine imaju besplatno školovanje, bilo da su na prvom ili na drugom ciklusu studija.

,,To je velika pomoć Vlade Republike Srpske i na taj način želimo da uslovi studiranja na naša dva javna univerzitete budu što kvalitetniji i te da unaprijedimo naš obrazovni sistem", zaključio je Višković.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević naglasio je da je Ekonomski fakultet UNIBL prestižna visokoškolska ustanova.

,,Sigurno je da će napredak u sistemu obrazovanja biti vidljiv nakon donošenja novog zakona o visokom obrazovanju i zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Čestitam ovoj značajnoj ustanovi 45 godina uspješnog rada’’, rekao je Rajčević.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr  Stanko Stanić kaže da je ovaj fakultet jedan od vodećih na Univerzitetu.

,,Sigurno je da smo za 45 godina rada pokazali odgovornost profesora i asistenata prema zajednici u kojoj funkcionišemo. Dali smo doprinos razvoju zajednice i privrede, ali i života u Republici Srpskoj. U narednom periodu ćemo, sa kolegama iz Istočnog Sarajeva, ponuditi Vladi Srpske da zajednički radimo na strategiji razvoja Republike Srpske’’,  rekao je Stanić.

Dekan Stanić je naglasio da danas na Ekonomskom fakultetu, na sva tri ciklusa studija nastavu pohađa 1.130 studenta. 
I ove godine, Ekonomski fakultet je nagradio zaslužne radnike ove visokoškolske ustanove, ali i za najbolje studente prvog i drugog ciklusa studija. Takođe,  tradicionalno su uručene i  jednokratne novčane nagrade Fondacije „Radovan Ribić“.

Prije početka svečanosti povodom 45 godina Ekonomskog fakulteta, ispred zgrade ove visokoškolske ustanove otkrivena je bista prvom dekanu ovog fakulteta prof. dr Jovanu Rodiću. Bistu, rad akademskog vajara Bojana Mikulića, otkitili su rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Raodslav Gajanin, dekan Ekonomskog fakulteta UNIBL prof. dr Stanko Stanić i prof. dr Dragan Mikerević.

Svečanoj akademiji u ime Univerziteta prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, predsjednik Upravnog odbora prof. dr Rajko Gnjato, generalni sekretar mr Đorđe Markez, finansijski direktor Duško Lazić, kao i dekani organizacionih jedinica. Među zvanicama bili su i gosti iz javnog i obrazovnog života RS, te gosti iz regiona. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2668.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2666.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2625.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2642.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2600.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2637.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2601.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2603.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2575.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2663.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2660.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2662.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2646.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2647.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2648.JPG