Navigacija
Viber X logo

Saradnja Akademije umjetnosti i Kinoteke Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Memorandum o saradnji između Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kinoteke Republike Srpske, koji je potpisan 10. januara 2020. godine, omogućiće studentima završne godine filmske režije na Akademiji da učestvuju na konkursu i osvoje nagrade za filmski scenario.

Memorandum su potpisali dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Sanda Dodik i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović, a potpisivanju je prisustvovala i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Prof. Dodik je rekla da će ova saradnja omogućiti da dođe do izražaja i bude sistemski podržan veliki talenat studenata filmske režije.

,,Naš posao je da školujemo mlade, talentovane buduće umjetnike, te da im omogućimo da ostvare kontakt sa ustanovama i organizacijama koje će im biti podrška u daljem radu”, kazala je dekan Dodik.

Ona je pojasnila da je Memorandumom predviđeno da za studente završnih godina filmske režije bude organizovan dvodnevni kamp na kojem će moći da predstave svoje scenarije, a komisija da izabere tri najbolja koji će biti novčano nagrađeni i filmski snimljeni do kraja septembra.

,,Nagrade su 5.000. 4.000 i 3.000 KM, a filmovi će biti promovisani na festivalu koji se održava u oktobru”, rekla je prof. dr Sanda Dodik.

Lalović je rekao da Kinoteka Republike Srpske već dugi niz godina za studente glume, filmske režije i produkcije iz regiona organizuje filmski kampus. 

,,Memorandum koji smo danas potpisali doprinijeće tome da se naši studenti podrobnije upoznaju i uključe u taj proces, jer na osnovu njega biće nagrađena tri najbolja scenarija, za šta je novac obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske”, naveo je Lalović.

Đakovićeva je rekla da će Memorandum doprinijeti afirmaciji mladih, talentovanih, neafirmisanih umjetnika, te da ima višestruk značaj. 

Ona je navela i da Memorandum doprinosi jednom od ciljeva Strategije razvoja kulture, u pravcu stvaranja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije. 

,,Jedan od važnijih potencijala Republike Srpske je mlad kadar, kojem treba dati priliku da pokaže talenat i umijeće, te da dobijemo afirmisanog umjetnika, koji će predstavljati Srpsku”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je napomenula da je u dostizanju tog cilja neophodno jače povezivanje obrazovnih institucija, koje školuju mlade talente i ustanova kulture koje su tu da bi predstavile sve što se stvara i radi u oblasti kulture Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9659/%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B0%D1%83%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B1%D0%BB.jpg