Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci sarađuje sa Institutom „Vinča“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ prof. dr Snežana Pajović, potpisali su 23. decembra 2019. godine sporazum o saradnji.

Saradnja će obuhvatiti zajednička istraživanja, učešće u naučno-istraživačkim i obrazovnim projektima na međunarodnom nivou, kao i druge oblike saradnje u okviru visokog obrazovanja. Između ostalog, ovaj sporazum predviđa i to da naučnici iz ,,Vinče'' budu predavači na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin ističe da će se kroz ovaj sporazum omogućiti direktna saradnja između dvije institucije.

„Ovim sporazumom je omogućena saradnja u oblasti naučno-istraživačkog rada i zajedničkog učešća na nacionalnim, ali i međunarodnim projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova. Ovim će biti omogućena i edukacija kadra - nastavnika i saradnika’’, rekao je rektor Gajanin nakon potpisivanja sporazuma u prostorijama Instituta „Vinča“.

On je takođe naglasio da će od sporazuma najveću korist imati tehnički fakulteti, ali i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

V.d. direktora Instituta „Vinča“ prof. dr Snežana Pajović je kazala da će naučno-istraživački programi biti zajednički i da će „Vinča“ biti eksperimentalna baza za sve istraživače iz Banje Luke, a to će omogućiti da se dobiju najbolji rezultati.

„Institut „Vinča“ je ove godine postao deo kolaboracije Darvin u koju su uključene najeminentnije naučno-istraživačke institucije iz Nemačke, Velike Britanije, SAD”, istakla je prof. dr Snežana Pajović i dodala da će na tom projektu preko Instituta „Vinča“ biti uključen i Univerzitet u Banjoj Luci.

Ona naglašava da samo zajednički, povezivanjem različitih institucija, kao što su naučne i obrazovne, može se biti ravnopravan član evropskog obrazovnog i naučno-istraživačkog prostora.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9650/IMG-f66db1d3346e62d54d8193101ed626d6-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9650/IMG-057c0ae6e3f7b9e355162a948647a733-V.jpg