Navigacija
Viber X logo

UNIBL na Sedmom međunarodnom kongresu ,,Sankt Peterburg i slovenski svijet“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), 21. novembra 2019. godine uzeli su učešće na Sedmom međunarodnom kongresu ,,Sankt Peterburg i slovenski svijet“.

Na početku ovog događaja u Sankt Peterburgu, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci i Federalne državne budžetske obrazovne institucije visokog obrazovanja „Sankt-peterburškog državnog šumarskog univerziteta S.M. Kirov“, potpisali su Sporazum o saradnji.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci, sporazum je potpisao rektor, prof. dr Radoslav Gajanin, dok je u ime Univerziteta iz Sankt Peterburga sporazum potpisao rektor, prof. dr Jurij Ivanovič Beljenjkij.

Kako se navodi, dvije institucije zaključuju sporazum u cilju davanja svog doprinosa zajedničkoj saradnji. Saradnja između dvije institucije će omogućiti jačanje partnerstva između dvije visokoškolske ustanove.

Saradnja će se ogledati u mobilnosti nastavnika, studenata, tehničkog i administrativnog osoblja. U planu je i učešće studenata postdiplomskih studija u zajedničkim naučnim istraživanjima i programima od zajedničkog interesa. Sporazum predviđa i uspostavljanje i razvijanje informacionih mreža za razmjenu informacija, kao i publikaciju zajedničkih radova.

Takođe, planirano je i da se udruženim snagama organizuju konferencije, seminari i radionice.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i član Vlade Sankt Peterburga i predstavnik gradonačelnika u Zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburga Jurij Borisovič Šesterikov,  i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izlaganje predstavnika Univerziteta u Banjoj Luci

Stručni saradnik za razmjenu osoblja i studenata Đorđe Kenjalo, imao je izlaganje na temu ,,Obrazovanje djece sa posebnim potrebama u Republici Srpskoj“.

,,Činjenica je da je obrazovanje djece s posebnim potrebama dio integralnog obrazovnog sistema u Republici Srpskoj i ono je usklađeno sa svim konvencijama pa i onom najznačajnijom Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom'', kazao je Kenjalo tokom izlaganja na Sedmom međunarodnom kongresu ,,Sankt Peterburg i slovenski svijet“.

On je podsjetio da Univerzitetski centar za pomoć studentima sa posebnim potrebama predstavlja koordinaciono tijelo na Univerzitetu u Banjoj Luci, čiji je zadatak da osigura da studenti sa posebnim potrebama imaju jednak pristup svim univerzitetskim programima i aktivnostima.

,,Univerzitet u Banjoj Luci nastaviće predano da radi na većoj uključenosti u nastavne i ostale procese studenata sa posebnim potrebama, stvarajući jednako produktivan ambijent za sve. Siguran sam da će učešće na ovom Kongresu i prenos znanja i dobre prakse doprinijeti podizanju nivoa kvaliteta rada sa studentima i njihovom osposobljavanju za uspješan život i rad’’, naveo je Kenjalo tokom obraćanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9520/rusija.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9520/rusija2.jpg