Navigacija
Viber X logo

ERAZMUS+ informativni dan: Predstavljene brojne mogućnosti programa

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Informativni dan na kojem su promovisane mogućnosti u okviru programa ERAZMUS+ održan je 28. novembra 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL). 

Inače, glavni cilj događaja je bila promocija mogućnosti u okviru programa ERAZMUS+, s posebnim naglaskom na predstavljanje novog poziva za podnošenje prijedloga projekata u području visokog obrazovanja, uključujući: projekte jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodnu kreditnu mobilnost, zajedničke magistarske studije, Žan Mone aktivnosti i druge relevantne mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja. 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Univerzitet aktivno učestvuje u svim projektima koje finansira EU, te da je u proteklom periodu zabilježen trend rasta u ovim aktivnostima.

Po riječima rektora, iskustvo u preko 100 realizovanih projekata Univerezitetu je otvorilo mogućnost da po prvi put uzme učešće kao institucija koordinator ERAZMUS+ projekta Izgradnje kapaciteta. 

,,U okviru realizovanih projekata na UNIBL su uspostavljeni novi studijski programi prvog i drugog ciklusa studija, modernizovani postojeći studijski programi sva tri ciklusa studija. Takođe, usvojene su i  različite sektorske strategije, pravilnici, pravila i procedure, a poboljšani su i mehanizmi upravljanja i odgovornosti...’’, kazao je između ostalog rektor Gajanin koji je i otvorio ERAZMUS+ informativni dan.

Kako je naveo rektor, Univerzitet i dalje ostaje pouzdan partner na ovom polju.

,,U novom programu koji će početi da se realizuje od naredne godine planiramo da budemo još aktivniji, te prenosom znanja, dobrih praksi i iskustva kroz obrazovne i naučne programe da intenzivno radimo na internacionalizaciji i modernizaciji Univerziteta’’, kaže rektor Gajanin.

Šef Kancelarije u Banjoj Luci Delegacije EU u BiH Aleksandra Vagner istakla je da je ovaj program prilika za sve studente, nastavnike i akademsko osoblje za studiranje i usavršavanje u inostranstvu, te izrazila zadovoljstvo što se svake godine povećava broj prijava iz BiH za ovaj program.

"Program omogućava mladima lični i profesionalni razvoj, kao i da steknu međunarodno iskustvo, nove vještine, kako bi razvili samopouzdanje i bili traženiji na tržištu rada", rekla je Vagnerova i navela da je razmjena studenata na ovim prostorima u porastu, ali i da dalje postoji potreba da se studentima predstavlja mogućnosti i koristi studiranja u inostranstvu.

Vagnerova je rekla da je cilj da se stvori što više prilika za mlade, te da imaju što više koristi od ovog programa.
"EU je naknadno odlučila da udvostruči sredstva za ERAZMUS+ program na 30 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine", navela je Vagnerova.

Direktor ERAZMUS+ kancelarije u BiH Suad Muhibić rekao je da je ovaj program prilika da univerziteti iz BiH zajedno sa evropskim visokoškolskim ustanovama učestvuju u prijavi svojih projekata, čiji je cilj razvoj kapaciteta.
"Ti kapaciteti se mogu proširiti kroz reformu nastavnih planova i programa, poboljšanje saradnje sa privredom, ili i kroz poboljšanje upravljačke strukture na univerzitetima", rekao je Muhibić.

On je napomenuo da su projekti Izgradnje kapaciteta u vrijednosti od pola miliona do milion evra po projektu, a u kojima učestvuje više projektnih partnera iz sedam zemalja Evrope. 

ERAZUMUS+ informativni dan  je organizovan od strane ERAZMUS+ kancelarija u BiH, a u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH i Univerzitetom u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1920.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1915.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1894.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1892.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1884.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9550/IMG_1880.jpg