Navigacija
Viber X logo

Delegacija Šumarskog fakulteta na obilježavanju 100 godina Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Brnu 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci,  predvođena dekanom prof. dr Vojislavom Dukićem, prisustvovala je ceremoniji povodom obilježavanja 100 godina postojanja i uspješnog rada Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Univerziteta Mendel u Brnu, Republika Češka.

Ceremonija je održana 10. oktobra 2019. godine u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Brnu, uz prisustvo brojnih predstavnika nauke i prakse iz sektora šumarstva i prerade drveta, ali i ostalih povezanih naučnih disciplina. U delegaciji Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci bili su i prof. dr Milan Mataruga, doc. dr Branislav Cvjetković i doc. dr Dragan Čomić

Veliku čast, priznanje i motiv za buduću saradnju kolege sa fakulteta u Brnu ukazali su Šumarskom fakultetu pozivom za učešće u zvaničnom dijelu ceremonije, u okviru koje je istaknuta dobra saradnja dva fakulteta. 

Tokom posjete Brnu, delegacija Šumarskog fakulteta UNIBL obavila je više sastanaka sa predstavnicima različitih katedri Fakulteta i instituta u Brnu, na kojima su dogovorene zajedničke naučnoistraživačke aktivnosti dva fakulteta, a kao jedna od prvih je saradnja u okviru Erazmus+ programa. Dogovorena je zajednička aplikacija, koja će potencijalno pružiti mogućnost razmjene studenata i nastavnog osoblja od oktobra 2020. godine. Dogovorena je i saradnja sa predstavnicima drugih visokoškolskih i naučnoistraživačkih ustanova iz Češke, ali i ostalih evropskih zemalja, što Šumarskom fakultetu UNIBL  otvara mogućnosti za učešće na mnogim značajnim naučnoistraživačkim i razvojnim projektima. Saradnja sa češkim ustanovama i institucijama dodatno dobija na značaju ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Češka jedna od vodećih evropskih, ali i svjetskih, zemalja u sektoru šumarstva.

Inače, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Univerziteta Mendel iz Brna potpisali su zvaničan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji u junu ove godine, prilikom posjete dekana
Libora Jankovskog Banjoj Luci. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9412/20191010_144146.jpg