Navigacija
Viber X logo

Delegacija iz Tjenđina posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, 10. oktobra 2019. godine, razgovarao je sa šestočlanom delegacijom iz kineskog grada Tjenđina o mogućoj saradnji.

Rektor Gajanin je na sastanku u Rektoratu UNIBL, istakao da je Univerzitet opredijeljen za saradnju na polju razmjene studenata i nastavnika. Kako je naveo, u skorijem periodu očekuje da delegacija profesora Univerziteta u Banjoj Luci posjeti Tjenđin, ali i da njihovi predstavnici fakulteta i univerziteta posjete UNIBL.

Po riječima rektora Gajanina, u narednom periodu će se aktivno raditi na uvođenju kineskog jezika kao drugog stranog jezika na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

„Nekoliko fakulteta već je uvelo izučavanje kineskog jezika kao izbornog predmeta koji nosi određen broj ECTS bodova“, kazao je rektor i pohvalio rad Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, koji, po njegovim riječima, aktivno radi na povezivanju Narodne republike Kine i Republike Srpske.

Rektor je takođe naveo da se u narednom periodu očekuje značajna podrška kineskih partnera u osnivanju centra za kineske studije koji bi poslovao u sklopu Univerziteta u Banjoj Luci.

Zamjenik direktora Opštinske komisije za obrazovanje grada Tjenđina Liju Sin, koji je ujedno i šef kineske delegacije koja boravi u Banjoj Luci, tokom razgovora je istakao da je u proteklom periodu ostvarena prisnija saradnja Univerziteta u Banjoj Luci sa ovim kineskim gradom.

Kako je naveo, Tjenđin danas ima 55 univerziteta i 3.000 srednjih škola.

„Na našim univerzitetima danas studiraju studenti iz 160 zemalja svijeta“, kazao je Liju Sin i iskazao spremnost za saradnju univerziteta iz Tjenđina sa Elektrotehničkim fakultetom, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom, Mašinskim fakultetom, Medicinskim fakultetom i drugim fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Pored Liju Sina, u kineskoj delegaciji su bili i: zamjenica direktora Odjeljenja za međunarodnu saradnju Opštinske komisije za obrazovanje grada Tjenđina prof. Vang Đunjan, projektna službenica kancelarije Konfucijevog instituta pri Tjenđin univerzitetu za tehnologiju i obrazovanje Džang Juanjuan, projektni službenik kancelarije Konfucijevog instituta pri Tjenđin univerzitetu za inostrane studije Džang Jang, projektna službenica kancelarije Konfucijevog instituta pri Politehničkoim univerzitetu Đi Nuo i projektna službenica kancelarije Konfucijevog instituta pri Tjenđin univerzitetu Feng Juan.

U sastavu delegacije UNIBL bili su i: prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Goran Latinović i direktor Konfucijevog instituta Ljiljana Stević.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9359/IMG_20191010_102238.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9359/IMG_20191010_083700.jpg