Navigacija
Viber X logo

Realizacija projekta o kontaminiranosti zemljišta i parkovske vegetacije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci u toku je realizacija projekta „Mogućnost fitoremedijacije zagađenih zemljišta urbanih područja Republike Srpske“ kojeg finansira Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo (ranije Ministarstvo nauke i tehnologije) Republike Srpske. 

Projektni kojeg čine koordinator dr Marijana Kapović Solomun, dr Nada Šumatić i Zorana Hrkić Ilić, master biologije. 

Ovaj projekat predstavlja naučno istraživanje stepena kontaminiranosti zemljišta i parkovske vegetacije teškim metalima u gradskim područjima Republike Srpske, kao i utvrđivanje njihovog potencijala za fitoremedijaciju, što do sada nije detaljno istraženo. Fitoremedijacija je relativno nova metoda za prečišćavanje zagađene životne sredine koja se bazira na ulozi određenih biljnih vrsta u uklanjanju i sanaciju toksičnih materija u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine.

Ciljevi projekta su da se utvrdi u kom stepenu su urbana zemljišta i parkovska vegetacija podložni zagađenju teškim metalima među kojima se po svojoj toskičnosti naročito ističu cink, bakar, olovo i kadmijum. Utvrđivanjem sadržaja toksičnih metala i kvaliteta gradskih zemljišta na području Republike Srpske, prikupuće se potrebni podaci za definisanje realnog stanja ovih resursa i uticaja faktora zagađenja. 

Navedene aktivnosti se realizuju na području Banja Luka, Prijedora, Prnjavora, Bijeljine, Zvornika, Trebinja i Doboja. 

Procjena kapaciteta ispitivanih parkovskih drvenastih vrsta za toleranciju ili bioakumulaciju određenih toksičnih metala omogućiće valorizacija stanja parkova, ocjenu osjetljivosti/otpornosti različitih vrsta na urbano zagađenje i preporuku sadnje većeg broja stabala onih vrsta koje su otporne na kontaminaciju teškim metalima. Lokalne zajednice, starija lica, omladina i posebno djeca kao veoma ranjive populacione kategorije će biti krajnji korisnici čije će okruženje biti unaprijeđeno primjenom preporuka koje će biti konačni rezultat realizacije projekta. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9225/20190613_114500.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190630_174422.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190619_090306.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190531_125940.jpg