Navigacija
Viber X logo

Stručna praksa za studente građevine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U periodu od 20. do 25. maja 2019. godine, održana je stručna ekskurzija za studente građevinskog odsjeka Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Na ekskurziji je učestvovalo trideset i šest studenata, od kojih su najveći dio činili studenti četvrte godine sva tri usmjerenja (konstruktivno, saobraćajno i hidrotehničko), studenti master studija i studenti treće godine.

Program je organizovan kroz šest radnih dana tako da je dnevnim predviđenim rutama kretanja obuhvaćeno po nekoliko objekata od interesa za struku, kako u izgradnji, tako i onih u eksploataciji. 

Radni dio posjete odvijao se kroz upoznavanje sa osnovnom namjenom objekta, načinom i specifičnostima gradnje, održavanja, načinom eksploatacije i položajem objekta u sistemu sličnih postrojenja. Svi navedeni podaci obezbijeđeni su i predstavljeni od strane upravljača kroz prezentacije ili na samom objektu. Na osnovu prikazanog vršena je analiza na licu mjesta ili je materijal pripremljen za dalju obradu tokom nastavnog procesa.

Dominantan dio stručne ekskurzije zauzeli su objekti iz oblasti geotehnike. U sklopu odlagališta sporednih produkata industrije, posjeta je vršena brani „Fabrike sode Lukavac“, brani crvenog mulja „Alumina Zvronik“, brani za odlaganje pepela TE „Pljevlja“. 

Karakteristika ovih brana jeste konstatno povećanje količine materijala i potreba za nadvišenjem postojeće krune, što je kroz aktuelne radove na brani crvenog mulja direktno prikazano. Takođe, posjeta je obavljena branama za formiranje vodnih akumulacija, najstarijoj nasutoj brani „Klinje“, brani u izgradnji „Ljubinje“ i brani „Lazići“ na Zaovinskom jezeru. Fenomen pomjeranja tla prikazan je kroz vertikalna slijeganje oblasti grada Tuzla, sanirana klizišta „Crvene njive“, „Husino“ i napušteno klizište „Čemerno“.

Oblast tunelogradnje pokrivena je studijskom posjetom hidrotehničkom tunelu „HE Dabar“ (u izgradnji) i tunelima na trasi autoputa Bar-Boljare (u izgradnji). Geološke pojave u karstu najbolje su oslikane kroz prirodni fenomen pećine „Vjetrenica“, koja je takođe uvrštena u program.

Značajna pažnja je posvećena i hidrotehničkim konstrukcijama, od kojih neke i danas predstavljaju sam vrhunac građevinarstva iako su građene decenijama ranije. U prvom redu to je brana „Mratinje“ sa svojom visinom od 220 m, a posjeta je izvršena i  branama HE-e „Bajina Bašta“ i HE „Višegrad“. Pri obilasku svake od ovih konstrukcija prikazan je detaljan način funkcionisanja složenog sistema koji u sebe objedinjuje hidrotehniku i konstrukcije, te specifičnosti pri sanaciji pojedinih elemenata objekta. Osim ovih visokokapacitetnih hidroenergetskih sistema, učesnici stručne ekskurzije su imali priliku da se upoznaju sa konstrukcijom i načinom rada MHE „Do“ u opštini Berkovići, čija je gradnja relativno novijeg datuma.

Dio ekskurzije namijenjen konstruktivnoj fazi građevinarstva, prikazan je kroz posjetu budućem najvećem mostu na prostorima bivše Jugoslavije (most Moračica na trasi autoputa Bar-Boljare sa visinom 220 m iznad rijeke) i trenutno aktuelnom rekorderu – mostu na Đurđevića Tari (visina 172 m do rijeke). U sklopu obilaska TE „Pljevlja“ izvršena je analiza betonskog rashladnog tornja specifične konstrukcije, a u fabrici prefabrikovanih elemanta „Širbegović“ studentima je osim prezentacije rada kompanije na više projekata omogućen pristup cijeloj liniji proizvodnog pogona.

Postrojenje za prečišćavanje pitke vode iz jezera „Modrac“ i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Drakuljica“ Bileća, dio su ekskurzije namijenjen oblasti hidrotehnike, dok  je posjeta trasi autoputa Bar-Boljare i turističkoj pruzi „Šarganska osmica“ sa pripadajućim stanicama, kao ciljnu grupu imale su zainteresovane iz oblasti saobraćajnica.

Navedene aktivnosti tokom stručne ekskurzije sa svojim tehničim karakteristikama u kojima je sabrano cjelokupno iskustvo, znanje, predanost i odgovornost građevinskih inženjera prethodnih generacija, potkrijepljene i stručnim vođenjem prof. dr Mata Uljarevića, kao cjelina predstavljaju dobru osnovu budućim inženjerima svih usmjerenja za dalji samostalan rad u praksi.

Ekskurzija je isplanirana, organizovana i vođena od strane prof. dr Mata Uljarevića. Kao pomoć tokom vođenja angažovani su saradnici Radovan Vukomanović, Žarko Grujić i Snježana Milovanović.

U realizaciji stručne ekskurzije pomogli su: Vaso Tomić, Integral inženjering a.d., ZP Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad, prof. dr Zvonko Tomanović sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Sabid Zekan sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, INK Costructor d.o.o., ROUTING d.o.o., Bijeljina- Put a.d. Bijeljina, Romanijaputevi a.d. Sokolac, Srbinje putevi d.o.o. Foča, Hercegovina putevi a.d.  Trebinje, Univerzitet u Banjoj Luci i Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9046/large_Strucna_eksukrzija_AGGF_Gradjevinarstvo__12_.jpg