Navigacija
Viber

Počela manifestacija ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci''

AktuelnoUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci'' svečano je otvorena 14. aprila 2019. godine na ceremoniji održanoj u Narodnom pozorištu RS, u prisustvu velikog broja studenata i zvanica.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univeziteta u Banjoj Luci,  kaže je da je obrazovanje ključ uspjeha i najbolja investicija, te da će u saradnji sa institucijama i privrednici poboljšati uslove studiranja. 

On je naveo da je u planu izgradnja novih prostora za fakultete, renoviranje i opremanje postojećih i dodatno uređenje prostora u oba kampusa. 

"U okviru navedenih prostora planiramo formirati tehnološki park, koji bi služio kao mjesto gdje bi studenti, nastavnici i saradnici mogli da iznesu svoje ideje /inovacije/, a u saradnji Univerziteta i drugih privrednih organizacija bi bile realizovane", naveo je Gajanin i dodao da i od studenata očekuju brojne ideje. 

On je napomenuo da su akademski građani, koji su završili Univerzitet u Banjoj Luci, uspješni u svom radu, u različitim privrednim subjektima i na različitim pozicijama u Srpskoj i inostranstvu. 

"Svima je jasno da su studenti sastavni dio Univerziteta i da u njima vidimo svoju budućnost i budućnost Republike Srpske", istakao je rektor Gajanin i svim studentima Univerziteta poželio uspješno obrazovanje.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, rekao je da su pred resorom visokog obrazovanja veliki izazovi, koji će da unaprijede stanje u ovom sektoru.

Rajčević je na otvaranju ''Dana studenata Univerziteta u Banjoj Luci'', na kojem studira više od 17.000 studenata, ukazao na veliki posao na izradi nove vizije visokog obrazovanja s ciljem da se dođe do jednog modernog, fleksibilnog i dinamičnog sistema. 

"Tu primarno mislim na javni sistem visokog obrazovanja, na naša dva javna univerziteta i na naše dvije javne visoke škole. Tu će i meni i Ministarstvu i Vladi biti potrebna podrška studentske populacije", istakao je Rajčević. 

On je naveo da će studenti biti u epicentru interesovanja, od kojih se očekuje da po završetku studija ostanu, zasnuju porodice i budu pokretač i motor razvoja Republike Srpske, ne samo u ekonomskom, neko u svakom drugom smislu. 

"Zato i namjeravamo da uradimo određene korake u ovom resoru. Pred nama su veoma ambiciozni planovi. Nadam se da ćemo u partnerskom odnosu, a imamo korektnu saradnju sa oba studentska parlamenta, zajednički doći do tih rješenja uz saglasnost akademske zajednice", naglasio je Rajčević i podsjetio da je u ovoj godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno oko četiri miliona KM, a odnosiće se na održavanje i poboljšanje studentskog standarda. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da je od velike važnosti što u ovom gradu radi javni Univerzitet i da desetine hiljada mladih predstavljaju potencijal i kapacitet grada. 

"Sasvim drugačije izgledaju gradovu u kojima žive studenti i univerziteti od onih koji to nemaju", rekao je Radojičić. 

On je podsjetio da se u Banjaluci održava manifestacija "Proljeće u Banjoj Luci", koja traju dva mjeseca, od 10. aprila do 10. juna, i obuhvata više od stotinu događaja. 

Nemanja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, najavio je da će u narednih deset dana, koliko traju ''Dani studenata'', nastojati da dočaraju svu ljepotu studiranja u Banjoj Luci. 

"Ove godine pripremili smo 19 aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, takmičenja u znanju, konferencije, ali i zabavne aktivnosti, kao što su kino na otvorenom i koncerti", rekao je Babić. 

On je istakao "Festival fakulteta" koji će biti održan prvi put, a cilj je da sugrađanima i gostima predstave svaki fakultet Univerziteta pojedinačno.

Zahvalnice

Nemanja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, uručio je zahvalnice onima koji se zalažu za razvoj Studentskog parlamenta. Tako su zahvalnice uručune prof. dr Radoslavu Gajaninu, rektoru Univerziteta u Banjoj Luci, Srđanu Rajčeviću, ministru za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Igoru Radojičiću, gradonačelniku Grada Banja Luka i Branku Trniniću, bivšem predsjedniku Studentskog parlamenta.

Događaju su prisustvovali i prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta i mnogi drugi.

U umjetničkom programu nastupili su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3520.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3508.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3519.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3523.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3532.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3538.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3549.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3556.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_20190414_200940.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8779/IMG_3540.jpg