Navigacija
Viber X logo

Otvorena izložba radova studenata Akademije umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Izložba umjetničkih radova deset studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, otvorena je 20. marta 2019. godine u postorijama kompanije m:tel.

Akademija umjetnosti i m:tel iza sebe imaju dugogodišnju saradnju, a ova izložba je zapravo plod sardnje kroz projekat Street art. Tada su naši studenti uradili projekat oslikavanja zaštitne ograde u banjalučkoj ulici Vuka Karadžića, a koja se nalazi uz zgradu ove kompanije.

Sve je počelo kada je ideju m:tel-a o ovom umjetničkom projektu sa zadovoljstvom prihvatila Akademija umjetnosti, pa je deset studenata Studijskog programa likovnih umjetnosti, napravilo kreativna rješenja u različitim formama i tehnikama. Izabranih 12 vizuelnih rješenja su se na kraju našla na ogradama, čineći tako ovaj prostor, ali i grad ljepšim.

A, kako ovi umjetnički radovi ne bi ostali samo na ogradama, kompanija m:tel je štampala i kalendare za 2019. godinu sa motivima tih radova, ali i prostor hola svoje poslovne zgrade ustupila kao mjesto nesvakidašnje izložbe koju će moći da vide posjetioci kompanije, te u njoj svakodnevno uživaju zaposleni u m:tel-u.

Upravo ova izložba je bila razlog da se na jednom mjestu, 20. marta okupe zaslužni za čitav ovaj projekat - predstavnici m:tel-a, Akademije umjetnosti, kao i studenti, autori kreativnih rješenja.

Prijateljski odnos

Otvaranju je prisustvovala i prof. dr Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti koja je istakla da je ovo još jedan u nizu projekata podrške m:tel-a Akademiji umjetnosti.

"Godinama unazad kompanija m:tel i Akademija umjetnosti njeguju prijateljski odnos i dobru saradnju, ne samo u okviru ovakvih, većih projekata, nego je ova kompanija mnogo puta dosad podržala i naše studente i njihove pojedinačne aktivnosti. Ova izložba, kao i čitav projekat oslikavanja ograda je jedan od dokaza da m:tel zaista podržava umjetnost, na čemu je Akademija zahvalna ovoj kompaniji. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju, kroz već tradicionalne projekte, ali i neke nove", rekla je prof. dr Sanda Dodik.

Takođe, u ime Akademije ovom događaju je prisustvovao i prof. dr Goran V. Janković koji je naglasio da ova izložba predstavlja krunu jednog velikog projekta, realizovanog prethodne godine.

"U realizaciji ovog projekta učestvovali su studenti treće i četvrte godine Studijskog programa likovnih umjetnosti, koji su na ovaj način dobili priliku da ispolje svoju kreativnost i talenat. Tokom rada su korišćene različite tehnike prilagođene svakom od odabranih rješenja, a pri tome se vodilo računa o vizuelnom utisku cjelokupne površine, kao i kompoziciji", rekao je ovom prilikom prof. dr Janković.

On je dodao da ovakvi projekti daju mogućnost mladim i neafirmisanim umjetnicima da izraze svoj originalni kreativni pristup univerzalnim temama.

Jelena Maksimović, portparol m:tel-a, kaže da se kompanija m:tel u okviru svog društveno odgovornog poslovanja, konstantno trudi da podrži, ali i sama osmisli ideje koje promovišu prave vrijednosti, naročito kada su u pitanju mladi i talentovani ljudi poput studenata koji su učestvovali upravo u ovom projektu.

Zanimljivo iskustvo za studente

Studenti čiji su radovi prikazani, kazali su da je realizacija ovog projekta, koju je organizovao m:tel za njih bilo uzbudljivo i interesantno iskustvo.

Damir Omić, student grafičkog dizajna na Akademiji umjetnosti, kaže da je ovo bila izvanredna prilika za sve mlade ljude da budu primijećeni - i oni, ali i njihovi radovi.

"Ovoj projekat treba da bude primjer i da pokaže studentima i ostalim kompanijama da treba njegovati kulturu u gradu, ali i onu koja dolazi od mladih ljudi", kazao je Omić.

Njegov kolega Stefan Plamenac rekao je da je zahvalan što je m:tel omogućio da studenti učestvuju na ovom projektu.

Pored Omića i Plamenca, autori radova su i Nina Ninković, Svetozar Rodić, Dajana Jekić, Marina Božić, Nataša Šešić, Milan Ritan, Ana Grubor i Teodor Terzić, koji su uz podršku svojih profesora realizovali ovaj projekat. Podrška studentima u radu je stigla od prof. dr Gorana V. Jankovića, prof. mr Mladena Miljanovića i mr Vladimira Klepića, višeg asistenta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8641/akademija_umjetnosti.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8641/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8641/akademija4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8641/11.jpg