Navigacija
Viber X logo

Veliko interesovanje za predavanje prof. Ivana Jevđovića

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predavanje ''Kinesko-srpske konstelacije'' profesora Ivana Jevđovića, održano 12. februara 2019. godine u banjalučkoj Gimnaziji, okupilo je veliki broj učenika i profesora ove srednje škole.

Jevđović je tokom predavanja u banjalučkoj Gimnaziji, govorio o sličnosima dvije kultura, kada je riječ o tradiciji i epskim djelima u kojima se uz epske junake koji se bore protiv zla često pojavljuju i natprirodna bića koja im pomažu u toj borbi. 

Inspirisan pričom o kineskoj ratnici Hua Mulan, posebno je ukazao na značaj i ulogu zmaja kao natprirodnog bića koji je u tradiciji i književnosti  i jednog i drugog naroda smatran njihovim zaštitnikom.

''Drago mi je što sam imao priliku da se na inicijativu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci bavim ovom temom na jedan nov način, povezujući ulogu zmaja u našoj tradiciji sa njihovom ulogom u kineskoj'', izjavio je Jevđović, i dodao da je istražujući materijal za ovo predavanje uočio neke stvari kojih ranije nije bio svjestan te da je sada zainteresovaniji za učenje kineske kulture. 

Profesor Ivan Jevđović smatra da je, pored važnosti da narodi njeguju svoju tradiciju i vezu sa svojim precima, takođe veoma važno da teže ka tome da konstantno istražuju i povezuju se sa drugim narodima i kulturama.

Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, kazala je da je ovo predavanje jedno u nizu događaja koje je Konfucijev institut organizovao u mjesecu februar povodom obilježavanja kineske Nove godine, pružajući tako priliku svojim sugrađanima da se upoznaju sa raznim aspektima kineske kulture i saznaju više o običajima i tradicji NR Kine.  

Predavanje je organizovao Konfuvijev instutut Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa banjalučkom Gimnazijom.

Inače, više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom ovog mjeseca organizuju javne događaje ovim povodom na kojima se kultura i tradicija NR Kine dijele sa građanima lokalnih zajednica.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan_jevdjovic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan-jevdjovic1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan-jevdjovic2.jpg