Navigacija
Viber X logo

Predavanje prof. Dragane Mitrović: Iskoristimo mogućnosti saradnje sa Kinom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Dragana Mitrović, 26.2.2019. godine na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerzita u Banjoj Luci, održala je predavanje "Od 'socijalističke modernizacije' do 'Kineskog sna' - 40 godina politike reforme i otvaranja NR Kine".

Prije početka predavanja, ona je poručila da postoje velike mogućnosti za saradnju sa Kinom,  a koje trebamo iskoristiti.

''Velika mi je radost što danas ovde imam priliku da studentima govorim o velikom i značajnom fenomenu modernog sveta, a to je uzrastanje Kine, posle 40 godina sprovođenja politike reforme. Kina je postala druga ekonomija sveta, prva trgovinska sila, zemlja koja je veoma prisutna na našem regionu i zemlja koja je veoma značajna i za naše države i stoga treba da je bolje poznajemo da je razumemo i znamo kako da iz saradnje sa njom  izvučemo ono što Kinezi nazivaju obostranom korišću'', kazala je prof. Mitrović i iskazala nadu da će ovo predavanje pomoći studentima da se odluče za dalje izučavanje Kine. 

''Kinesko tržište je veoma posebno, za one koji ga ne poznaju dovoljno dobro, ono je veoma zatvoreno i sastoji se iz niza malih tržišta pa čak ni kineske provincije međusobno slabo trguju. Posebno malim firmama iz malih zemalja kao što su naše je teško da se snađu na tom tržištu, ali nije nemoguće. 

Uz upornost, posvećenost i bolje razumevanje kako funkcioniše trgovina na tom prostoru i uz pomoć na političkom nivou'', kaže Mitrović, koja je inače redovna profesorka na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i  direktorka Instituta za Azijske studije.

''Ranije su postojali tehničko-komercijalni biroi između svih socijalističkih zemalja, mi smo ih ukinuli sa idejom da je to prevaziđeno, međutim u saradnji sa Kinom takva vrsta državne podrške pomaže, a pomaže i osnivanje predstavništva firmi koja bi bila stalno prisutna na kineskom tržištu koja bi pomogla pojedinačnim firmama, borila se za plasman njihovih roba'', objasnila je profesroka. 

Kako je navela sada je aktuelno povećanje broja kineskih turista u našem regionu i to je nešto na  čemu treba raditi. 

Ona kaže i da su Kinezi zainteresovani i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja. Objašnjava da sada preko Konfucijevog instituta kineski studenti mogu da dolaze i studiraju kod nas.

Inače, ovo predavnje su organizovali Konfucijev institut i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u BanjojLuci. 

Doc. dr Predrag Ćeranić,  dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je ova organizaciona jedinica oprdijeljena da varata fakulteta budu širom otvorena za domaće i međunarodne stručnjake iz različitih oblasti, a sve u cilju kako bi studentima omogućili da čuju druge i da imaju više informacija da bi izgradili stavove o svim važnim bezbjednosnim i političkim pitanjima u svijetu. 

''O Kini ne znamo dovoljno, iako Konfucijev institut otkako je osnovan čini velike napore i postigao je zapažene rezultate. Predavanje prof. Mitrović jedan je od rezultata naše saradnje sa Konfucijevim institutom i imamo u planu još neke aktivnosti koje će, nadam se biti na obostranu radost'', kaže dekan Ćeranić.

On naglašava i da ovaj fakultet 6. marta obilježava godišnjicu rada, te da tom prilikom u Banjoj Luci, očekuju goste sa Fakulteta bezbjednosti iz Moskve sa kojim sarađuju. 

Najavio je i druge aktivnosti koje realiziju zajedno sa Konfucjevim institutom Univerziteta u Banjoj Luci. 

Predavanju je prisustvovao i prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i drugi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2899.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2877.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2903.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/large_IMG_2898.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2906.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2888.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2885.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/a.jpg