Navigacija
Viber X logo

Održan okrugli sto o oporezivanju duvanskih proizvoda

Opšte

Okrugli sto “Unapređenje sistema oporezivanja duvanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini - kako kreirati zadovoljavajuću politiku za društvo?” održan je 15. novembra 2018. godine u hotelu ''Bosna'' u Banjoj Luci.

Rezultate do kojih je došao istraživački tim Univerziteta u Banjoj Luci predstavio je prof. dr Saša Petković, koordinator istraživačkih aktivnosti projekta.

Petković je prisutnima sumirao rezultate koji se nalaze u sažetku javne politike, te objasnio koje su to mjere koje mogu dovesti do optimalnije politike za društvo u BiH.

Nakon toga, Borislav Vukojević, voditelj projekta za BiH, predstavio je ukratko rezultate kvalitativnog istraživanja koje je rađeno metodom fokus grupa u šest  gradova širom BiH.

Rezultati ekonomske analize dostupnih podataka pokazuju da se efekat povećanja akciza na duvanske proizvode može izmjeriti, te da svako povećanje cijene cigareta dovodi do određenog smanjenja potrošnje duvanskih proizvoda.

Kvalitativno istraživanje pokazuje slične rezultate, jer većina ispitanika tvrdi da ih cijena ne može usloviti da ostave cigarete, ali da svakako mogu pomoći u smanjenju broja cigareta koje koriste.

Diskusija, u kojoj je učestvovalo 16 učesnika je završila rezimiranjem glavnih zaključaka.

Zaključeno je da uticaj uticaj rasta akciza daje pozitivne rezultate, ali  da treba insistirati na sinergijskom efektu drugih mjera. Takođe, potrebno je i više naučnih istraživanja o uticaju troškova liječenja bolesti koje su povezane sa štetnim efektima.

Zaključeno je i da porast cijene cigareta dovodi do rasta crnog tržišta, ali to je potrebno analizirati kao posebnu temu.

Navodi se i da fokus treba biti na mladima koji su potencijalni pušači, te se politike trebaju prvenstveno ravnati sa tom populacijom. Učesnici su saglasni i da je Bosna i Hercegovina specifična zemlja u kojoj se neke rutinske odluke ne mogu lako donositi, pa tako trpi i oblast kontrole duvana.

O projektu

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta ''Ubrzavanje napretka u oporezivanju duvana i duvanskih proizvoda u zemljama sa niskim i srednjim prihodom“ (eng. “Accelerating Progress on Tobacco Taxes in Low-and Middle Income countries“).

Projekat realizuje Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa Centrom za projekt menadžment i preduzetništvo Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, uz finansijsku podršku Blumberg fondacije (SAD) putem Univerziteta Ilinois iz Čikaga kao krovne organizacije i Instituta ekonomskih nauka Beograd kao regionalnog koordinatora na prostoru Zapadnog Balkana.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0245.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0242.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0253.JPG