Navigacija

N20-83 - Pisanje za veb

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Pisanje za veb
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N20-83 obavezan 8 2P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Prema Pravilima studiranja prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci. Odslušana nastava i vežbe.
Ciljevi izučavanja predmeta
Predavati sadržaj o osnovama onlajn medijskog sadržaja i specifičnog načina pisanja za ovu vrstu novinarstva. Sadržaj predmeta usmeren je na izučavanje prirode veba, veb dizajna i internet medijske publike. Studentima će se prezentovati hronologija i uticaj internet tehnologije na strukturu medijskog teksta, na opremanje sadržaja multimedijima i interaktivnim programima, na značaj linkova i vizuelne komunikacije u onlajn medijima kao i na izradu dopunskih i dodadnih sadržaja u više različitih žanrova onlajn novinarstva.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će razumeti prirodu onlajn medija i novinarstva. Oni će moći da prirede sadržaj za onlajn novinarstvo, kao i da samostalno izrade osnovne dodatne i dopunske sadržaje za onlajn priču koristeći potencijale linkova, infografika, ilustracija, fotografija. Pored toga, studenti će moći da prepoznaju značaj dugih tekstova na internetu (reportaže, novele, eseji) i upotrebu alata za priređivanje onlajn priče.
Sadržaj predmeta
Tehnološki razvoj novinarstva i medija; Razvoj onlajn novinarstva; Periodizacije onlajn medija i njihove karakteristike; Publika onlajn vesti; Stvaranje i strukturisanje sadržaja onlajn vesti i drugih žanrova; Veštine pretraživanja na vebu; Stilovi pisanja u onlajn novinarstvu; Značaj i upotreba linka; Jezik u onlajn novinarstvu; Priče u razvoju, dodatne i dopunske priče; Uređivanje u onlajn novinarstvu; Multimediji i vest; Veb dizajn i izgled vesti; Onlajn regulativa i pravne nedoumice; Nove pojave u novinarstvu na vebu.
Metode izvođenja nastave
Nastava na predmetu se izvodi u formi predavanja po principu ex cathedra. Pored toga, interaktivnst je kontinuirani cilj i metod delovanja predavača. Sva predavanja se prezentuju multimedijalno, uz pomoć kompjuterskih prezentacija, filmova, trjelera, audio i video zapisa i slično. U nastavnom procesu 10% ukupnog vremena predavača može biti ustupljeno studentima za samostalno izlaganje teme.
Literatura
  1. Tapavički Duronjić, T. (2017). "Digitalni informacioni sistemi". Banja Luka: FPN/ Ričard Krejg (2010). "Onlajn novinarstvo". Clio: Beograd/ Ašmanov, I./ Kasperska, N. (2023). "Digitalna higijena" Riznica: Beograd/ Reljić, S. (2018). "Bukvar medijske pismenosti". Akademska knjiga: Beograd. Dojčinović, D./Milašin, G. (2018). "Multimedijalna stilistika" Matica Srpska- Društvo članova matice srpske u RS/ Institut za slavistiku Univerziteta "Karl Franc" u Gracu, Komisija za stilistiku Međunarodnog s.k.
  2. Džaret Kobek (2'17). "Ja mrzim internet". Beograd: BOOKA; Džej Konrad Levinson/ Rik Frišman/ Džil Lublin, (2021). "Digitalna gerila". Beograd: MIBA BOOKS.Todorović, A. (2017). "Diskurs novih tehnologija" Clio: Beograd.
  3. Dragan Štavljanin (2014). "Balkanizacija interneta i smrt novinara", Beograd: Čigoja štampa. Tatjana T. Duronjić (2008). "Kompjuterska kultura i moderni mediji". Banja Luka: Filozofski fakultet.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provera znanja studenata će se vršiti preko kolokvijuma, samostalnih radova i završnog ispita.
Posebna naznaka
N20-83