Navigacija

HM - Hidrotehničke melioracije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Hidrotehničke melioracije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
HM obavezan 1 2P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa obimom i značajem navodnjavanja kao najvećeg potrošača vode u svijetu. Upoznavanje sa osnovnim metodama i modelima za proračun i dimenzionisanje sistema za navodnjavanje. Osposobljavanje za primjenu teorijskih znanja za rješavanje praktičnih problema kroz računska vježbanja. Upoznavanje sa vrstama drenažnih sistema i uslovima kada postoji potreba za njihovom izgradnjom. Upoznavanje sa osnovnim metodama i modelima za proračun i dimenzionisanje drenažnih sistema. Osposobljavanje za primjenu teorijskih znanja za rješavanje praktičnih problema kroz računska vježbanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljavanje studenata za primjenu stečenih znanja u projektovanju i izvođenju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.
Sadržaj predmeta
Značaj i uticaj navodnjavanja. Osnovni elementi sistema za navodnjavanje. Hidrološka analiza. Vertikalni vodni bilans. Proračun referentne evapotranspiracije. Fizičko mehanička svojstva zemljišta. Osnovne jednačine kretanja vode u nezasićenoj sredini. Metode za proračun vertikalne infiltracije. Režim navodnjavanja, hidromodul sistema, norma zalivanja, norma navodnjavanja. Modeli distribucije vode u sistemima za navodnjavanje. Metode zalivanja: površinsko-gravitacione, kišenje, kapanje. Elementi za dimenzionisanje sistema za navodnjavanje kišenjem i kapanjem. Hidraulički proračun i dimenzionisanje mreža pod pritiskom granate i prstenaste strukture. Metode za ocjenu ekonomske opravdanosti ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Osnovni elementi drenažnih sistema. Upoznavanje sa vrstama drenažnih sistema. Hidrološka analiza i utvrđivanje porijekla i količine vode za odvođenje. Horizontalna cijevna drenaža - kriterijumi za dimenzionisanje. Metode za proračun neustaljenog tečenja podzemne vode prema horizontalnim drenovima. Zaštitni filtri - kriterijumi za projektovanje. Vertikalna drenaža - modeli ustaljenog i neustaljenog strujanja Metode za određivanje koeficijenta vodoprovodljivosti - infiltrometri, probno crpljenje. Kriterijumi za projektovanje površinske drenaže - racionalna teorija. Projektovanje drenaže za zaštitu objekata. Drenažni sistemi za evakuaciju vode u toku izgradnje objekata. Drenaža puteva i aerodroma. Metode za ekonomsku valorizaciju rada drenažnih sistema.
Metode izvođenja nastave
Teorijska nastava se izvodi auditorno kroz predavanja na tabli i uz pomoć prezentacione tehnologije. Praktična nastava se izvodi auditorno kroz objašnjenje pojedinih metodskih jedinica (dijelova elaborata) i kroz samostalan rad studenata na izradi dobijenog zadatka (idejno rješenje sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje) uz konsultacije sa predmetnim nastavnikom i saradnikom.
Literatura
  1. Dimitrije Avakumović: Hidrotehničke melioracije - elementi, Građevinski fakultet, Beograd, 2003.
  2. Dimitrije Avakumović: Hidrotehničke melioracije - navodnjavanje, Građevinski fakultet, Beograd, 2003.
  3. Dimitrije Avakumović, Miloš Stanić: Hidrotehničkih melioracija - zbirka zadataka, Građevinski fakultet, Beograd, 1995.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prisustvo nastavi (obavezno) - 5 poena Godišnji zadatak - 30 poena Pismeni ispit - 30 poena Usmeni ispit - 35 poena