Навигација

16-Б71ДОД - Дијагностика и одржавање

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПроизводно машинство
НазивДијагностика и одржавање
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
16-Б71ДОДобавезан72П + 2В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
нема
Циљеви изучавања предмета
Стицање неопходног фонда инжењерског знања за уочавање техничких проблема у раду постројења, препознавање критичног дијела и дефинисање методологије за отклањање узрока настанка отказа. Упознавање са палетом опреме и метода за инжењерску дијагностику и развијање способности за њихову примјену. Сагледавање позиције и трошкова техничке дијагностике у одржавању техничких система. Упознавање са факторима који утичу на пројектовање организације одржавања на бази техничке дијагностике. Практично одређивање и анализа поузданости дијагностичких метода у производним системима. Упознавање са могућностима оптимизације система одржавања и примјене информационих система.
Исходи учења (стечена знања)
Располагање инжењерском вјештином да се аналитично приступи одређеном постројењу и на основу расположиве документације, релевантних резултата мјерења, визуелног прегледа донесе закључак о исправности рада постројења, препознају недостаци и пропише методологија рјешавања уоченог дефекта. Упознавање са основним појмовима везаним за разумијевање одржавања сложених техничких система. Оспособљавање за примјену стечених знања у рјешавању практичних проблема у одржавању сложених техничких система везаних за организацију, спровођенје пројектованих активности и примјену знања у области техничке дијагностике. Завршетком курса студент треба да буде способан да објасни основне појмове везане за техничку дијагностику и одржавање сложених техничких система и објасни начин функционисања основних дијагностичких уређаја примјеном одговарајућих метода техничке дијагностике.
Садржај предмета
Теоријске основе одржавања, Стратегије и концепције одржавања, Ефективност индустријских система, Техничка дијагностика у одржавању, Методологије отклањања отказа, Методе за утврђивање техничког стања, Дигитална обрада сигнала, Вибродијагностика, Термографија, Дијагностика уља и мазива, Планирање и управљање одржавањем, Реинжењеринг процеса одржавања, Инжењерство животног циклуса, Сигурност техничких система као саставни дио проблема поузданости, процјена критичности дијелова техничких система, заштита на раду у одржавању. Будућност развоја одржвања.
Методе извођења наставе
Предавања у писаном и електронском облику, aудиторна вјежбања у писаном и електронском облику, примјери рачунских задатака, компјутерска подршка. Самостална израда и презентација семинарског рада. У оквиру наставе студент ће се упознати са више конкретних техничких система, обиласком истих на терену.
Литература
  1. Шћепановић С.: Техничка дијагностика (монографија), ВТШ, Београд, 2009.
  2. Јеремић Б., Тодоровић П., Мачужић И., Коковић В.: Техничка дијагностика, ЊУС Аустрија, и Универзитет у Крагујевцу, Машински факултрет Крагујевац, 2006.
  3. Папић Љ., Миловановић З.: Одржавање и поузданост техничких система Systems Maintainability and Reliability, Библиотека DQM монографије „Квалитет и поузданост у пракси, Књига 3, Истраживачки центар за управљање квалитетом и поузданошћу, Пријевор, 2007., 501 стр.
  4. Миловановић З., Бранковић Д.: Одржавање индустријских система Maintainability of Industrial Systems, Библиотека DQM монографије „Квалитет и поузданост у пракси, Књига 11, Истраживачки центар за управљање квалитетом и поузданошћу, Пријевор, 2021., 434 стр.
  5. Булатовић М.: Одржавање и ефективност техничких система, Машински факултет, Подгорица, 2008.
Облици провере знања и оцењивање
Провјера знања се реализује са два теста из теоријских области наставе, прегледа и оцјене семинарског задатка и извјештаја о посјети индустријском постројењу.